Huidproblemen kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan Vitamine A, D, E en K.

Vitamine A, D, E en K zijn de in vet oplosbare vitamine. Belangrijk om gezonde vetten te eten, zodat deze vitamines goed in je lichaam kunnen worden opgenomen.

Huidproblemen veroorzaakt door tekort aan vitaminen

Vitaminen en mineralen tekort kunnen o.a. ontstaan door:

 • Stress
 • Niet goed functionerende organen (o.a. verstoorde spijsvertering, schildklierproblemen), waardoor de vitaminen en mineralen niet goed opgenomen worden.
 • Roken, drugs en alcohol
 • Geneesmiddelen, Medicijn gebruik; ook pijnstillers en de PIL.
 • Ouderdom
 • Ongezond voedingspatroon
 • Te weinig zonlicht
 • Langdurig ziek zijn
 • Diabetes

Tekort aan Vitaminen, mineralen en Omega-3 komt vaak voor.

Als Orthomoleculair therapeut kan ik je helpen je lichaam weer in balans te brengen.

Hoe?
Door een advies te geven in de juiste uitgebalanceerde voeding, dit is je basis.
Aanvulling in tekorten van vitaminen, mineralen en Omega 3.
Klik hier voor meer info hierover. 

Vitaminen en mineralen voor een gezonde huid

De huid is ons op 1 na grootste orgaan (darmen zijn het grootste orgaan), bij een volwassene is het oppervlak 1,5 – 2 m2. Het gewicht van de huid is inclusief ons onderhuidsbindweefsel 15-20kg. De huid beschermt je tegen alle invloeden van buitenaf. Deze bescherming is voor de meeste mensen vanzelfsprekend, maar als je een huidprobleem hebt/krijgt wordt het ineens een heel ander verhaal.

Huidproblemen zijn meestal een reactie op een disbalans van:

 • Hormonen
 • Vitaminen
 • Mineralen
 • Toxines
 • Ontstekingen in het lichaam

Deze disbalans kan ontstaan door je lichaam niet te geven wat het nodig heeft. En dit kan variëren van de verkeerde voeding, onvolwaardige voeding (dus weinig bouwstoffen voor je lichaam), stress, te weinig ontspanning, tekort aan nachtrust, te weinig beweging. Alles draait om balans in je leven en in je lichaam. Luister naar je lichaam wanneer je klachten ervaart…het wil je namelijk iets duidelijk maken.

Bij een huidprobleem moet je dus verder kijken dan alleen het probleem dat aan de buitenkant dat ontsierende huidbeeld geeft. De basis is gezonde (ontstekingsremmende) verse voeding, het in balans brengen van je hormonale huishouding en het aanvullen van de tekorten van de vitaminen en mineralen. Een egale stralende huid krijg je door je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen en te ontdoen van de giftige stoffen die je lichaam op de een of andere manier niet meer goed kwijt kan.

Vitaminen voor een gezonde stralende egale huid zonder huidproblemen:

Vitaminepillen of extra voeding?

Zie voedingssupplementen als extra voeding en niet als pillen! Wanneer je tekorten hebt komt het je lichaam ten goede om in de vorm van suppletie iets extra’s aan je lichaam te geven. Helaas zitten er tegenwoordig veel minder vitaminen en mineralen in ons voedsel. In biologische voeding zitten veel meer voedingsstoffen en minder ellendige gifstoffen, helaas vinden veel mensen dit te duur en wordt er toch gekozen voor de producten uit de supermarkt.

Huidproblemen veroorzaakt door tekort aan vitaminen; Vitamine A:

 • Werking: Beschermt tegen infecties, voor een gezonde huidconditie en gezonde slijmvliezen, vorming tandglazuur.
 • Bij tekort: storing in het gezichtsvermogen, nachtblindheid, ruwe huid, acne, steenpuisten, slechte ontwikkeling gebit en beenderen.
 • Bron: visolie, vette vis, zeewier, rundlever, eidooier, boter, room, donkergroene bladgroenten, broccoli, abrikozen, wortelen, gele groenten en vruchten, rode palmolie.
Huidproblemen veroorzaakt door tekort aan vitaminen

Vitamine A in voeding

Huidproblemen veroorzaakt door tekort aan vitaminen; Vitamine D:

 • Werking: Wordt aangemaakt in de huid o.i.v. zonlicht. Bevordert de opname van calcium en fosfor uit de darm, nodig voor botgenezing en botgroei.
 • Bij tekort: acne, droge huidpsoriasis, afname botmassa, botpijn, slecht tandglazuur, osteoporose, spierkrampen, slijmvliesproblemen, ms, leukemie, zwakke immuniteit, chronische pijn, diabetes type 2, hoge bloeddruk, slaapstoornis, hartziekten .
  Vitamine D speelt een rol bij de vethuishouding en daarbij ook bij de hormoonhuishouding en de regulatie van de vetten in de huid. Een verstoorde hormoonhuishouding kan leiden tot een verstoring in de vetstofwisseling. Zo kan een tekort aan vitamine D ook in relatie staan met een verstoorde talg productie bij acne en bij een droge huid. Goed voor immuunsysteem –> een optimaal functionerend immuunsysteem is belangrijk om huidproblemen terug te dringen en te voorkomen.
 • Bron: zonlicht, vette vis, levertraan, eidooier, roomboter.
Huidproblemen veroorzaakt door tekort aan vitaminen

Vitamine D in voeding

Huidproblemen veroorzaakt door tekort aan vitaminen; Vitamine E:

 • Werking: Antioxidant; beschermt de huid/cellen tegen schade door vrije radicalen*; activeert de doorbloeding, verstevigt het weefsel en verlengt de duur van de huidcellen en vertraagt het ouderdomsproces.
 • Bij tekort: huidklachten, huid zal sneller door de zon verbranden,  PMS, haaruitval, kaalheid, algehele verzwakking, vrije radicalen, bloedcirculatiemoeilijkheden, miskraam, littekenweefsel, hart- en vaatklachten, zenuwaandoeningen.
 • Bron: koudgeperste oliën (olijf-, tarwekiem-, sojaolie), zonnebloempitten, sesamzaad, tahinpasta (=sesampasta), amandelen, rauwe (ongebrande) noten, spruiten, alfalfa, volkorenproducten, zilvervliesrijst en eieren.

*Vrije radicalen zitten in het voedsel dat je eet, het water dat je drinkt en de lucht die je in ademt,. Grote hoeveelheden zitten in sigarettenrook en in het zonlicht dat de huid verwarmt en de ogen raakt.

Huidproblemen veroorzaakt door tekort aan vitaminen

Vitamine E in voeding

Vitamine K veroorzaakt geen huidproblemen, maar hoort wel in het rijtje van de in vet oplosbare vitaminen.

 • Werking: nodig voor aanmaak van stoffen die betrokken zijn bij het bloedstollingsproces, belangrijk voor een goede leverfunctie en betrokken bij de aanmaak van botcellen.
 • Bij tekort: vertraagde bloedstolling, verhoogd risico van bloedingen of bloeduitstortingen.
 • Bron: groene bladgroenten, broccoli, bloemkool, rundvlees en olijfolie.

In mijn volgende BLOG behandel ik de in water oplosbare Vitaminen B en  C.

Praktijk voor huidverbetering is gevestigd aan Zadelmakerstraat 44 in Velserbroek, dit is vlakbij Amsterdam, Haarlem, Santpoort, Driehuis, IJmuiden, Heemskerk, Heemstede, Overveen, Zandvoort, Bloemendaal.

Bianca Buijs

Ik help je graag wanneer je denkt dat jouw huidprobleem te maken heeft met een tekort aan vitaminen. Vul het contactformulier in dan neem ik contact met je op.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Bronnen:

  1.Live News. Vitamin D project helps prevent falls and saves health costs.
  2. Kostoglou-Athanassiou I, et al, Vitamin D and glycemic control in diabetes mellitus type 2, Ther Adv Endocrinol Metab, 2013 Aug; 4(4): 122-8.
  3. Gominak SC, Stumpf WE, The world epidemic of sleep disorders is linked to vitamin D deficiency, Medical Hypotheses 2012 Aug;79(2):132-5.
  4. Medisch Handboek
  5. Natura Foundation