Stressvolle situaties, zoals het overlijden van dierbare, scheiding, examen, ontslag, financiële problemen, familie problemen, gedoe op je werk etc. resulteert in een negatief effect op je lichaam en dit is ook zichtbaar aan je huid. Je kunt binnen no time een uitbarsting van puistjes krijgen.

Stress is bij acne een van je ergste vijanden

Hoe kan door stress je acne erger worden?

Bij stress ervaart iedereen in zijn lichaam een negatieve reactie. Je krijgt problemen met de “zwakste schakel” in je lichaam. Bv. Heb jij snel last van verkramping en pijn in je nek of je rug, dan zal je bij stress hier als eerste pijn of verkramping ervaren. Wanneer je een acne gevoelige huid hebt, dan zijn je talgklier follikels de “zwakke schakel”  en zal de stress hier de ellende veroorzaken.

Dit kan op 2 manieren gebeuren:

  1. directe reactie of

  2. vertraagde reactie

Stress is bij acne een van je ergste vijanden

De vertraagde stress reactie is hormoon gerelateerd.

Stress activeert de bijnieren om extra hormonen te produceren dit resulteert bij acne gevoelige poriën in uitbarstingen van pukkels en puistjes.

Stress is bij acne een van je ergste vijanden

Vrouwen hebben bij stress meer last van acne uitbarstingen dan mannen.

Vrouwen maken het grootste gedeelte van de mannelijke hormonen in de bijnieren aan. Mannen daarentegen produceren het grootste gedeelte van hun mannelijke hormonen in de testes en maar een klein deel in de bijnieren. Tevens produceert een man altijd al testosteron op een hoog niveau dus extra stimulatie van testosteron door stress zal bij mannen veel minder effect op hun acne hebben. Dat verklaart dus ook dat acne bij mannen veel constanter is en acne bij vrouwen veel meer wisselt.

Als er iets vervelends gebeurt waar je stress van krijgt, ervaren je hersenen dat als een bedreiging. Hierdoor gaan de bijnieren het stresshormoon cortisol produceren. Cortisol verstoort de barrièrefunctie, het vermindert het aantal ‘soldaatjes’ die ons beschermen tegen stofjes van buitenaf.
Dat je meer last hebt van puistjes bij drukte, is geen toeval of onzin. Uit onderzoek blijkt dat stress de huid vatbaarder maakt voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acne kan verergeren. Tegelijkertijd raakt de talgproductie verstoord. Het gevolg: de huid wordt gevoeliger en onrustiger.
Vaak kom je dan in een vicieuze cirkel terecht, want de uitbraken zorgen weer voor meer stress……….meer ontstekingen…..etc…
Tevens zorgt stress voor verhoogd doorlaatbare darmen (leaky gut), dit is een natuurlijk proces in je lichaam. Alleen wordt het een probleem als je stress chronisch wordt. Voor uitgebreide uitleg klik hier. 
Bij langdurig aanhoudende stress kun je zelfs een bijnieruitputting krijgen. Klik hier voor meer info.

Het meest extreme voorbeeld van een op acne lijkende aandoening is Pyoderma Faciale en ontstaat in een hele korte tijd en vaak onder stress volle omstandigheden.

Stress is bij acne een van je ergste vijanden 5

Stress heeft bij vrouwen meer invloed op hun acne dan bij mannen.

Probeer in stressvolle tijden te ontspannen

  • Wandelen in bos of ga uitwaaien op het strand,
  • Sporten,
  • Yoga,
  • Mediteren; Hoe? Klik hier.
  • Vindt een methode die voor jou werkt

Het klinkt misschien eenvoudig maar doe het ook! Het gaat niet vanzelf, alleen jij kunt jezelf hieruit halen. Ontspanning werkt positief op je lichaam en heeft daardoor een positief effect op je huid!!

Stress is bij acne een van je ergste vijanden

Liefs Bianca
Orthomoleculair therapeut
Acne Specialist

Bianca Buijs Specialist in behandeling huidproblemen