Dermatitis perioralis, clownseczeem

Rode pukkeltjes en bultjes rondom je mond.

Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Het betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’ (dermatitis = ontsteking van de huid, perioralis = rond de mond).

Het ontstaat meestal vrij plotseling op de bovenlip, naast de neus of op de kin. Vaak is het gehele gebied rondom de mond aangedaan, maar langs de lippen is een smalle zone van normale huid zichtbaar. Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. Vandaar dat het ook wel clownseczeem wordt genoemd. In het algemeen jeukt de aandoening licht, maar vaker nog voelt de huid branderig en gevoelig aan. Contact met zeep en soms zelfs met water kan irriteren en hetzelfde geldt voor blootstelling aan zonlicht.
Een soortgelijke huiduitslag komt soms ook voor rondom de ogen: dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen).

Dermatitis perioralis kan onder andere lijken op:

 • rosacea,
 • acne,
 • seborrhoïsch eczeem,
 • contactdermatitis,
 • granulomateuze periorale dermatitis en
 • lip-licking cheilitis, dit ontstaat door het constant likken aan de lippen en komt meestal voor bij kinderen van 7 t/m 15 jaar.

Het is natuurlijk geen acne, rosacea of seborrhoïsch eczeem! Het moet dus ook niet als deze huidaandoeningen worden behandeld. 

Heb je mijn advies en hulp nodig? Ik heb al vele dames van dit vervelende huidprobleem afgeholpen. Bel voor een afspraak  (06-18947255) of vul onderaan deze pagina het contactformulier in, dan bel ik jou.


Voor en na foto’s van cliënten die ik (op afstand) heb geholpen:

Dermatitis Perioralis, clownseczeem voor en na foto

Dermatitis perioralis voor en na foto kind

Clownseczeem dermatitis perioralis voor en na foto

Dermatitis perioralis voor en na foto

Wat is de oorzaak van clownseczeem?

 • Iedereen kan het krijgen, maar het komt het meeste voor bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar en soms bij kinderen.
 • Een duidelijke oorzaak is vaak lastig.
 • De klachten zijn vaak dat de huid erg gevoelig is, soms is eczeem de achterliggende oorzaak, samen met veelvuldig gebruik van corticosteroïden crème.
 • Verkeerde huidcrèmes en verkeerde make-up, foundation kan de oorzaak zijn.
 • Gefluorideerde topicale corticosteroïden.
 • Fluoride tandpasta of fluor bevattende bleekmiddelen voor gebit, dus ook mondwater en producten voor bleken van je tanden.
 • Systemische glucocorticosteroïden en inhalatiecorticosteroïden bij astma; bv inhaler fluticason/ salmetrol in een dosering van 250/50 microgram. Voor meer info hierover klik hier.
 • Gebruik je of heb je een Vitamine A-zuur creme gebruikt om rimpels en fijne lijntjes tegen te gaan? Klik hier voor meer info.
Dermatitis perioralis, clownseczeem kan worden veroorzaakt door tretinoine creme, vitamine A-zuur creme

Dermatitis perioralis, clownseczeem kan worden veroorzaakt door tretinoine creme, vitamine A-zuur creme

Dermatitis perioralis kan onder andere lijken op:

 • rosacea,
 • acne,
 • seborrhoïsch eczeem,
 • contactdermatitis,
 • granulomateuze periorale dermatitis en
 • lip-licking cheilitis, dit ontstaat door het constant likken aan de lippen en komt meestal voor bij kinderen van 7 t/m 15 jaar.

Vermijd deze producten: 

Tips bij dermatitis perioralis:

 • Geen citrus vruchten, aardbeien (niet biologische aardbeien bevatten heel veel pesticiden en herbiciden!) en tomaat.
 • Geen melkproducten; kaas, melk etc.
 • Je spijsvertering begint in je mond! Door bespoten groente en fruit te eten kan je clownseczeem ook erger worden. Eet biologisch en spoel je groente en fruit goed af voordat je het eet.
 • TIP! Waar iedereen tegenwoordig aan voorbij gaat. Luister naar je lichaam en je huid; heb je iets gegeten waarbij je bv. last van je maag, darmen of je huid krijgt? Vermijd het dan, je lichaam reageert hier niet voor niets op!
 • Wanneer je naast dit huidprobleem ook lichamelijke klachten (stress, burn-out, maag – darmklachten) ervaart, dan kan ik je als Orthomoleculair therapeut ook helpen om deze klachten aan te pakken. Wil je weten hoe stress werkt in jouw lichaam: klik hier.

Dermatitis perioralis en de juiste foundation

Logisch als je huid rood en allemaal ontsierende plekjes vertoont, dat je het wil camoufleren! Gebruik dan wel de juiste foundation zodat je je huidprobleem niet nog erger maakt! Ik heb naast de juiste huidverzorging ook de juiste foundation voor jou. Zo kun je jouw huid camoufleren tot het weer rustig is.

Hoe te behandelen? Huisarts of dermatoloog?

De huisarts of dermatoloog geeft je meestal een antibiotica (metronidinazol crème of orale AB zoals minocycline), dit kan de ontsteking tijdelijke doven, daarnaast maakt het jouw huid dun en kan het je huid erg uitdrogen. Mocht je corticosteroïden (hormoon crème) gebruiken, kan het voor je huid geen kwaad om het gebruik tijdelijk te stoppen of het gebruik af te bouwen.

Wil je niet liever je huid op een natuurlijke manier verlossen van dit vervelende huidprobleem? Ik kan je hierbij van het juiste advies voorzien.

Bij Praktijk voor huidverbetering pakken we je huidprobleem bij de oorzaak aan!

Maak gebruik van mijn expertise, ik heb al vele dames geholpen. Mijn aanpak werkt goed, omdat ik zowel adviezen geeft voor de binnenkant als aan de buitenkant van het lichaam. Alles draait om balans…onbalans geeft problemen! Door mijn specialisatie in huidproblemen en als Orthomoleculair therapeut kan ik je helpen je lichaam weer in balans te brengen. Ga dus niet zelf aan ‘rommelen’ en producten bestellen en uitproberen, zonde van je tijd en je geld.

Afspraak maken? Bellen is sneller….

Vul onderaan de pagina het contactformulier in…bellen is sneller: T: 06-18947255.
Beste kun je mij bereiken op dinsdag en donderdag tussen 12 – 14 uur.

Clownseczeem ervaringen van klanten

Dermatitis perioralis, clownseczeem voor en na foto

Ik heb Bianca via internet gevonden nadat ik zocht op oplossingen voor mijn huidprobleem (Clownseczeem). Vanaf het eerste contact, via mail en telefoon, heeft Bianca mij op ‘afstand ‘ geholpen! Ze is betrokken en onwijs kundig in wat ze doet!! ik ben heel erg blij dat ik met haar in contact ben gekomen en raad haar aan iedereen aan! Fantastisch!

Ackemee Dinkla

Bianca is een echte vakvrouw. Professioneel, open, iemand met veel kennis en (eigen) ervaring. Begin dit jaar kampte ik met ontstekingen (clownseczeem/Dermatitis Perioralis) in mijn huid rond de neus en mond. Na een slechte ervaring bij de dermatoloog (met advies antibiotica / verergering van het probleem) kwam ik via Internet bij Bianca terecht. In ons eerste telefoongesprek hield zij mij al meteen een spiegel voor. Bianca is eerlijk, reëel en zij kijkt niet alleen naar het probleem dat zich op dat moment aandient maar zij neemt je als mens volledig onder de loep. Bianca vraagt naar je voedingspatroon, eventuele darmproblemen, stresssituaties e.d. en adviseert je in de breedte. Na mijn eerste behandeling voor mijn clownseczeem weet ik nog hoe blij ik was dat ik mijn huid met make-up (op basis van mineralen) kon camoufleren. In mijn omgeving is het weinig mensen echt opgevallen. Het heeft bij mij zeker vier maanden geduurd voordat ik zelf tevreden was over mijn huid. Ik heb mijn voedingsschema omgegooid en de huid ondersteunt met producten van LaViesage. Nu, een half jaar later, is mijn huid weer stralend en ontstekingsvrij. Mijn vaste merk was Chanel maar nu blijf ik mij vasthouden aan de producten van LaViesage en de huidverzorging die Bianca heeft geadviseerd. Bianca is oprecht geïnteresseerd, makkelijk bereikbaar, persoonlijk in haar benadering. Ze weet exact wat ze doet. Ik ben haar erg dankbaar voor haar benadering, goede tips en adviezen. Ik blijf graag onder haar hoede. Dank je wel Bianca!

Mariëlle Bakker - Dermatitis Perioralis

Al jarenlang heb ik het last van clownseczeem.
Overal geweest, van dermatoloog, tot huisarts tot schoonheidsspecialist.
Nooit is het helemaal weg geweest. Vaak was het een tijdje weg, maar na een periode kwam het weer terug. Echt om moedeloos van te worden!
Het was weer zo’n dag dat ik zelf op zoek ging naar een oplossing voor dit probleem, want uiteindelijk hielpen de doktersadviezen bij mij niet.
Na wat googlen kwam ik op de site terecht van de Praktijk voor huidverbetering.
In eerste instantie was ik bevooroordeeld, maar ik dacht wat heb ik te verliezen…
Na een telefoongesprek en wat e-mails verder besloot ik om wat crèmes etc te bestellen. Doordat ik me erg druk maakte en te snel resultaat wilde zien begon ik het geloof in verbetering weer te verliezen.
Na op en neer bellen en mailen met Bianca toch volgehouden en bijbehorende supplementen besteld.
Nu enkele weken later is alles verdwenen, mijn huid ziet er heel rustig uit.
Wat ik erg bijzonder vind is dat Bianca tijd en energie in je stopt op afstand. Ze doet zoveel moeite en daar moet je in geloven ook al zie je niet direct resultaat!
Ik zou iedereen aanraden die dit huidprobleem heeft om te geloven in de producten en adviezen van Bianca.

Dankjewel voor je hulp!

Mieke

Mieke Bax - Dermatitis Perioralis
Lees hier meer reviews van klanten

Met huidverbeterende groet,

Bianca Buijs
Huidspecialist &
Orthomoleculair therapeut

Schoonheidsspecialiste Haarlem

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and Terms of Service apply.