Hoe ontstaan die ontsierende scheerbultjes en ingegroeide haren?

Scheerbultjes en ingegroeide haren, ook bekend als pseudofolliculitis barbae, is de meest voorkomende klacht onder donkere mannen en vrouwen na het scheren of andere manier van verwijderen van lichaamshaar. Scheerbultjes en ingegroeide haren worden veroorzaakt door een combinatie van een stevige soort gezichtshaar en een genetisch bepaalde gekromde follikel, daardoor groeien de haarpunten weer terug richting de huid en zo groeien ze weer terug de huid in. Dit zie je vooral bij kroeshaar gebeuren. Je kan het vergelijken met een splinter, deze haartjes veroorzaken een ontstekingsreactie, met pijn, roodheid en zwellingen tot gevolg. Deze reactie zorgt voor de scheerbultjes, wat in feite gezwollen met pus gevulde huidbeschadigingen zijn.

Scheerbultjes en ingegroeide haren

Scheerbultjes en ingegroeide haren bij vrouwen

Bij vrouwen kunnen deze bulten ontstaan op hun kin, bakkebaarden, nek, borst, buik, benen en in de bikinilijn. Dit wordt veroorzaakt door de haren te epileren (verwijderen met de pincet), harsen, scheren en zelfs door het gebruik van ontharing crèmes. De effecten die optreden zijn constante jeuk, tintelingen, branderig gevoel, zwellingen en soms zelfs pijn. Voor de een zijn de reacties slechts lokaal en iets vervelend, voor de ander zijn ze alom aanwezig en vormen een groot probleem.

Zijn er wel oplossingen voor ingegroeide haren?

Eigenlijk zijn er nooit echt oplossingen geweest voor het probleem van de scheerbultjes en ingegroeide haren. Dermatologen vertrouwden, overigens zonder veel succes, op middelen met steroïden, retinoïden en zelfs antibiotica. Huisartsen adviseren vaak milde hormooncrèmes, agressieve scrubmiddelen en producten op basis van salicylzuur.

Hoewel deze middelen kunnen helpen om de aandoening te verbeteren, bieden ze zelden een volledige oplossing of zelfs maar langdurige verlichting.

Hieronder geef ik je een aantal tips en adviezen.

Mocht je mijn persoonlijke advies nodig hebben, dan ben je van harte welkom om afspraak te maken voor de kennismakingsbehandeling. Stuur mij een e-mail: info@bb-huidverbetering.nl dan neem ik contact met je op. Bellen is sneller: 06-18947255

Zijn de scheerbultjes en ingegroeide haren blijvend van aard?

Zolang je op dezelfde manier blijft scheren of ontharen blijven de haartjes op dezelfde manier reageren. Uiteraard kan het probleem worden opgelost door de haren gewoon te laten uitgroeien. Naarmate het haar langer wordt springt het uit de folliculaire opening en dringen de haren niet opnieuw de huid binnen. Maar het laten groeien is vaak geen optie. Denk hierbij aan de sociale druk en maatschappelijke opvattingen over haargroei in o.a. het gezicht.

Momenteel is er bij mannen een trend om de baard te laten staan. Maar er zijn landen en beroepen waar baardgroei niet wenselijk is. Is dit bij jou het geval? Volg dan mijn onderstaande tips en adviezen op.

Scheren bij gevoeligheid voor scheerbultjes en ingegroeide haren. Scheren kun je leren!

Beste scheer tips tegen scheerbultjes en ingegroeide haren:

  1. Scheer altijd met de haargroei mee, dus NOOIT tegen haargroei in!
  2. Gebruik wegwerpscheermesjes met 1 scheerblad. Gooi ze na een keer gebruik weg.
  3. Bestudeer je huid na het scheren en zie waar er eventueel meer irritatie optreedt dan op andere plekken. Kijk goed hoe je haartjes hier uit de huid komen. Probeer daar volgende keer rekening mee te houden zodat je met de haargroei mee scheert en je jouw huid op de juiste manier behandeld.
  4. Probeer geen beter scheerresultaat te behalen door herhaaldelijk met het mes over hetzelfde gebied te gaan. Dit zal enkel leiden tot meer irritatie.
  5. Gebruik ongeparfumeerde scheercrèmes voor de gevoelige huid, milde scheerzeep en gels met benzoylperoxide die goed werken in combinatie met de wegwerp scheermesjes.
  6. Nogmaals, het mesje mag niet vaker dan 1X worden gebruikt!!

Vermijd het elektrische scheerapparaat

Vermijd roterende scheerapparaten; deze scheren je baardharen in allerlei verschillende hoeken waardoor het probleem wordt verergerd. De huid mag nooit worden opgerekt om een ​​beter scheerresultaat te krijgen.

Waarom mag de huid niet worden opgerekt om beter scheerresultaat te krijgen?

Wanneer de huid terug veert, duiken de geschoren haartjes onder de huid, dit veroorzaakt ingegroeide haren en de ongewenste scheerbultjes. Hetzelfde principe is overigens van toepassing op scheermessen met dubbele, drie, vier en vijf scheerbladen. Het eerste mes rekt de huid op, terwijl het tweede (derde, vierde en vijfde) blad de haren veel te kort scheren…met als resultaat een verergering van je huidprobleem!

Epileren met pincet; Dames opgelet!

De dames onder ons die de haartjes verwijderen met een pincet opgelet!

Vooral een TWEEZERMAN pincet (met zo’n vlijm scherpe punt), waarmee je probeert de kortste haartjes te epileren. Je raakt hierbij ook de huid waardoor je beschadigingen veroorzaakt, dit veroorzaakt PIH (Post Inflammatoire Hyperpigmentatie)! Gebruik je ook nog een naald om de ingegroeide haren uit je huid te pulken, dan geef je bacteriën van buitenaf vrij spel. Dit zorgt voor infecties, ontstekingen, vertraagde genezing, littekens en donkere plekken (PIH = Post Inflammatoire Hyperpigmentatie). Helaas hebben de haartjes nog steeds de gewoonte onder de opperhuid te blijven zodra ze weer gaan groeien waardoor het probleem weer van vooraf aan begint.

De dame op onderstaande foto heeft met pincet de haartjes continu verwijderd waardoor er PIH is ontstaan.

scheerbultjes en ingegroeide haren

Ontharingscrèmes kunnen pigmentvlekken veroorzaken

Het gebruik van ontharingscrèmes zijn niet altijd aan te raden. Het gebruik van ontharingsmiddelen kunnen leiden tot hyperpigmentatie van met name het onderste gedeelte van het gezicht, hals en nek. Dit wordt veroorzaakt door irritatie van de chemische stoffen in de ontharingsproducten. Wanneer je huid geïrriteerd is en je gaat in de zon dan kun je pigmentvlekken veroorzaken.

Wil je toch ontharingscrèmes gebruiken?

Was dan heel goed het gebied na met een milde reiniging om alle chemicaliën van je huid te wassen en behandel je huid na met een hydraterende voedende bodylotion! Mocht je interesse hebben in een goede bodylotion of juiste gezichtsverzorging dan kun je die bij mij verkrijgen.

Vermijd altijd de zon na ontharen, bij welke methode dan ook!

Harsen, waxen, scheren, ontharen met ontharingscrème; alle methoden kunnen je huid dusdanig irriteren. Wanneer je na het ontharen in de zon gaat kun je zelfs pigmentvlekken veroorzaken! Vermijd dus direct zonlicht.

Ga je toch in de zon? Gebruik dan een goede Sunlotion en gebruik onder de sunlotion een product die werkt op je pigment, dus een product dat het pigment oplicht en onder controle houdt!

Ik kan je advies geven welke producten het beste bij jouw huidtype passen. Maak een afspraak voor de kennismakingsbehandeling of een consult, telefonisch of via facetime is dit ook mogelijk.

Ontharen met laser

Ontharen met de laser kan een oplossing zijn om scheerbultjes en ingegroeide haren te verminderen en te voorkomen. Laat je wel goed informeren, want ook aan laseren zitten risico’s. Zeker bij een donkere huid kan dit hyperpigmentatie veroorzaken.

Toch laseren?

Zoals ik al eerder in dit BLOG aangaf, gebruik dan altijd huidverzorging dat ervoor zorgt dat de huid niet gaat hyperpigmenteren. Het is belangrijk om met dit soort behandelingen het pigment onder controle houdt…beter voorkomen dan genezen!

Elektrisch ontharen met Diathermie of blendmethode donkere huid

Dit is een permanente ontharingsmethode waarbij ieder haartje apart wordt aangepakt. Bij grote oppervlakken is dit een tijdrovende klus.

Bij deze manier van ontharen wordt er gebruik gemaakt van een heel dun naaldje en een combinatie van wissel en gelijkstroom. Het naaldje wordt langs de haarschacht in het haarzakje geschoven. Vervolgens wordt er een stroomstootje gegeven waardoor de haar loslaat en kan worden verwijderd.

In dit BLOG geef ik je nog meer zinvolle en praktische tips!
Klik hier om de tips te lezen: Ingegroeide haren en scheerirritatie in baardstreek voorkomen

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken?

Laat het me weten. Je kunt mij een mailtje sturen: info@bb-huidverbetering.nl

Of je kunt je vraag stellen via het onderstaande online formulier.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Bianca Buijs, Praktijk voor huidverbetering