Donkere huid en huidproblemen; je kunt zelf een huidprobleem bij jouw donkere huid in de hand werken door verkeerde (cosmetica) huidverzorging te gebruiken. 

Verkeerde producten/ingrediënten voor je gezichts-, haar- en lichaamsverzorging kan bij jouw getinte, donkere huid huidproblemen veroorzaken. Weet dus wat je smeert. 

Check de ingrediëntenlijst voordat je producten voor je gezicht, haar en lichaam aanschaft! Vergeet ook je cosmetica niet te checken!

Pigmentvlekken door verkeerd product gebruik 

Klik dan hier voor dé oplossing!

Zie hieronder de voor en na foto’s; afname van de pigmentvlekken in 7 maanden na 2 behandelingen en de juiste huidverzorging thuis.

Donkere huid en huidproblemen

Acne donkere huid door het gebruik van verkeerde huidverzorging

VOOR EN NA FOTO ACNE DONKERE HUID

Donkere huid en huidproblemen, do’s & dont’s:

 • DO: Neem het gehele jaar door extra Vitamine D in de herfst en winter verhoog je de dosering! Klik hier voor meer info.
 • DO: Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten  zo voorkom je huidproblemen.
 • DO: Gebruik SPF (Sun Protectie Factor) iedere dag om pigmentvlekken te voorkomen.
 • DO:Vermijd de bovengenoemde ingrediënten in gezicht-, haar- en lichaamsverzorging.
 • DO: Vertrouw jouw donkere huid alleen iemand toe die er verstand van heeft. 
 • DO: Gevoelig voor Keloïd (=vorming voor littekenweefsel) meldt dit altijd!
 • DO: COSMELAN BEHANDELING; super bij een donkere of getinte huid met pigmentvlekken. 
 • DO: Speciale peel behandeling geschikt voor de donkere huid; Fitzpatrick huidtype IV t/m VI 
 • DON’T: Pas op met PEELINGS, FRUITZUURPEELINGS, TCA, JESSNER, MICRODERMABRASIE BEHANDELINGEN. Kans op pigmentvlekken! Tenzij de peeling speciaal voor de donkere huid geschikt is en het geen kans op pigmentverschuivingen geeft.
 • DON’T: Gebruik nooit zonder begeleiding van arts (die verstand heeft van de donkere huid) HYDROCHINON PRODUCTEN!
 • DON’T: Harsen bij een donkere huid kan pigmentvlekken veroorzaken. 

Voor en na foto van 6 weken oude baby met eczeem en erg droge huid.

Door verkeerd product advies werd er bij deze baby een huidprobleem veroorzaakt.

Eczeem bij baby met een donkere huid voor en na foto

Door de juiste huidverzorging en speciale probiotica voor baby’s knapte haar huidje gelukkig snel op.

Review klant:

Als een van de weinigen, zo niet de enige in NL, heeft Bianca zich gespecialiseerd in de behandeling van de donkere huid.

Op haar site vind je een schat aan informatie, adviezen en tips, specifiek voor de donkere & getinte huid. Heel verfrissend en het is altijd prettig om meer te leren over je eigen huid.

Bianca heb ik als vriendelijk & professioneel ervaren; met ‘n buffer aan kennis die ze graag met je deelt.
Ik heb ‘n gerichte huidanalyse gekregen waarbij ze gekeken heeft welke producten voor m’n huid(problemen) aan te bevelen zijn.

Met ‘n tas producten (ook afgestemd op m’n budget) voedings-en gezondheidsadviezen en ‘n opgewekte huid ben ik naar huis gegaan. De producten gebruik ik nog steeds tot volle tevredenheid van m’n huid;)

BB-huidverbetering gespecialiseerd in de behandeling van de donkere huidIv
Een aantal jaren geleden begon ik een ontzettend slechte huid in mijn gezicht te krijgen. Droge, schrale plekken rondom mijn mond en hyperpigmentatie. Oorzaak? Gebruik van medicatie, disbalans in de hormoonhuishouding, stress en roken. Ik kon de vlekken niet camoufleren zonder dat de droge en schrale huid door mijn make up kwam en de plekken zelfs verergerde. Ook de eindeloze uitprobeersels van allerlei crèmes leverde mij niks op. Uiteindelijk kon ik weinig ervaren huidspecialisten vinden welke ervaring hebben met de donkere huid. Bij de huisarts kreeg ik alleen maar bleekcreme wat de donkere vlekken tijdelijk verhielp, maar de droge plekken niet. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat het gewoon de donkere huid is die zo kan reageren en dat er helaas nog geen oplossing voor is. Dit maakte mij onzeker en hopeloos. Op het internet kwam ik op de website van Bianca terecht. Een kennismaking kon vrij snel ingepland worden en met hulp van Bianca ben ik de juiste producten gaan gebruiken. Ik ben nu – na een jaar- af van de schrale en droge plekken! De volgende stap is de hyperpigmentatie aanpakken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ook dit gaat lukken met hulp van Bianca!

Wat Bianca kenmerkt:
– duidelijk een expert op het gebied van huidproblemen. Bijzonder is dat ze de donkere en lichte huid begrijpt.
– Zeer prettig in het contact
– Je kunt haar altijd bellen voor uitgebreid advies.
– Bianca belt altijd dezelfde dag nog terug
– Bianca denkt aan de nazorg
– Bianca is open en eerlijk in haar advies
– Bianca houd rekening met het kostenplaatje en past daar ook de producten op aan
– Bianca heeft mij laten zien dat ze na huidanalyse, weet welke stappen er gezet moeten worden
– Bianca neemt altijd de tijd voor je, is geduldig in haar uitleg en raffelt niks af

Kortom: Een ontzettend fijne huidspecialiste, die haar vak verstaat, uit passie dit werk doet en dus oprecht is en echt je uitweg kan zijn in al je huidproblemen!

Radjenie

Wil je huidproblemen voorkomen?

Vermijd de volgende ingrediënten en producten:

1. Producten met MINERALE OLIE, minerale olie is een verzamelnaam; 
Dit heeft een uitdrogend effect op de gepigmenteerde (donkere) huid. In Nederland verliest de getinte huid veel vocht, wanneer je dan vaseline/minerale olie op de huid smeert, dan word je huid teveel afgesloten waardoor het vocht niet weg kan. Het vocht blijft dan tussen de huid en de laag minerale olie en zo droogt de huid uit door het eigen vocht. Het klinkt misschien gek! Je kan het vergelijken met als je in bad hebt gezeten, dan voelt je huid ook droog wanneer je er uitkomt.

Door het gebruik van Minerale olie kun je eczeem ontwikkelen. Gebruik geen producten zoals NIVEA en Vaseline.

Donkere huid en huidproblemen

Gebruik geen Vaseline of Nivea op je donkere of getinte huid!

Minerale olie staat onder de volgende namen op je producten:  

 • Paraffinum-Liquidum
 • Petrolatum
 • Vaseline
 • Paraffinum-Subliquidum
 • Mineral Oil
 • Cera Microcristallina
 • Microcrystalline wax
 • Ozokerit
 • Ceresin

2. NATUURLIJKE PRODUCTEN, zoals COCAOBOTER, KOKOSOLIE, OLIJFOLIE, PERUBALSEM EN UIERZALF;

Dit sluit de huid af waardoor de hoeveelheid water in de huid zal toenemen, gevolg hiervan is nog meer verdamping en dit zal je huid nog meer uitdrogen en kan zo lijden tot eczeem en contact dermatitis.

3. HYDROCHINON ( of HYDROQUINONE);

Wanneer je in een TOKO een crème koopt tegen je pigmentvlekken zit er hoogstwaarschijnlijk HYDROCHINON in. Door dit middel in te hoge concentratie, niet op de juiste manier en te lang te gebruiken kunnen er juist hyper- en hypopigmentaties (= pigmentvlekken) in de huid veroorzaakt worden. 

4. TRETINOÏNE CREME;

Dit is Vitamine A zuur crème, dit wordt vaak ook nog gecombineerd met HYDROCHINON. Je huid wordt meer doorlaatbaar door de Vitamine A crème en het geeft verkleuring. Tevens maakt het je huid dunner en gevoeliger, hierdoor kan je huid beschadigen en dit zorgt juist weer voor pigmentverschuivingen! Kijk maar in deze crème, klik hier.

5. PAS OP MET PARFUMS IN JE HALS OF IN JE GEZICHT.

Dit geldt dus ook voor parfum in huidverzorging. Je maakt jouw huid gevoelig voor pigmentvlekken.

6. ZON & DAGLICHT:

Jouw huid wordt ook bruiner en donkerder door zonlicht/daglicht en zo worden (door de jaren heen) je pigmentvlekken ook steeds donkerder van kleur. Zeker wanneer je gevoelig bent voor pigmentvlekken is het verstandig om je huid met een SPF te beschermen en de juiste huidverzorging te gebruiken, zodat je pigment verstoring wordt geremd. Ik zie in mijn praktijk dat mensen met een getinte of donkere huid meestal geen zonnebrandcrème gebruiken. Wil je advies wat voor jou de beste producten zijn om te gebruiken? Maak eens een afspraak, ik help je graag. 

– Weet dus wat je smeert! –

Wil je meer info over hoe jouw huid werkt en waardoor je huid problemen kan krijgen; klik dan hier.

Vermijd te vaak en te heet douchen

Water heeft een bepaalde hardheid en droogt je huid uit, zeker als je ook nog eens heel heet doucht en meer dan 1x per dag.
TIP! Gebruik altijd een doucheolie en geen douche of badgel, dit droogt de huid nog meer uit. Goed om te gebruiken Bad & Doucheolie, te koop bij mij in de praktijk. Prijs €14,95 – 200 ml.

BELANGRIJK: smeer je huid direct na het douchen ALTIJD in met bijvoorbeeld: Body Lotion van SkinIdent deze Body Lotion kun je bij mij verkrijgen. Woon je niet in de buurt? Dan kan ik dit naar je toesturen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor Body Lotions (afhankelijk van je huid), voor goed advies kun je mij even bellen of mailen. info@bb-huidverbetering of 06-18947255 of gebruik het contactformulier onderaan deze pagina.

Mensen met een donkere huid hebben in een warm klimaat zelden huidproblemen

Wanneer je een donkere getinte huid hebt en last van huidproblemen, zullen deze huidproblemen afnemen of helemaal verdwijnen wanneer je in een warm land/klimaat op vakantie bent, zodra je weer in Nederland bent, krijg je de huidproblemen vaak weer terug.

Een donkere huid verliest in het Nederlandse klimaat teveel vocht

In Nederland verliest je huid teveel vocht waardoor huidproblemen kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk speciale producten te gebruiken die ervoor zorgen dat het vocht in de huid wordt opgenomen. Dit doe je met een crème waar een was en een emulgator in zit, zo houd je jouw huid vet en zorg je er tegelijkertijd voor dat het vocht in de huid wordt opgenomen.

Wanneer je je huid niet goed hydrateert en verzorgt kun je zelfs eczeem in de hand werken. Het eczeem en erge droogte veroorzaakt dan weer ontsierende donkere vlekken in jouw huid. Wanneer je huid te droog wordt kun je dit vergelijken met een uitgedroogd woestijngrond. Vocht verdampt en de huidbarrière is niet meer mooi gesloten, zo hebben bacteriën de kans om de huid in te gaan en problemen te veroorzaken.

donkere huid en huidproblemen 2

Woestijngrond is kurk droog; vergelijk dit met jouw huid die teveel vocht is verloren!

Kroeshaar: Gebruik geen vaseline en cacaoboter in haar of op je hoofdhuid.

Een donkere huid (Fitzpatrick huidtype V & VI) heeft veel meer vet productie op de hoofdhuid dan andere huidtypen. Smeer je hier ook nog eens vaseline en/of cacaoboter op en in je haar, dan vraag je om problemen! Er blijft dan van alles in het haar hangen en dit kan ook weer op je hoofdhuid terecht komen, waardoor er infecties (schimmelinfecties) kunnen ontstaan.
TIP! Gebruik liever crème i.p.v. deze vetten.

Donkere huid en huidproblemen

6 verschillende huidtypen op een rij: Fitzpatrick huidtype I t/m VI

 1. Fitzpatrick I
 2. Fitzpatrick II
 3. Fitzpatrick III
 4. Fitzpatrick IV
 5. Fitzpatrick V
 6. Fitzpatrick VI
Donkere huid en huidproblemen

Fitzpatrick huidtype schaal I t/m VI

Donker huid en huidproblemen als eczeem door cosmetica met minerale olie.

Wil je meer lezen over de verschillen in donkere huiden, klik dan hier.

Donkere huid is in het algemeen gevoeliger voor huidbeschadigingen en pigmentstoornissen.

Een dieptereiniging met stoom maakt jouw donkere huid vaak onnodig kwetsbaar waardoor er bij beschadigingen bruine plekjes kunnen ontstaan. Laat je wenkbrauwen of bovenlip ook niet harsen! Dit kan ook voor Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) zorgen.

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) bij een donkere huid

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is de meest voorkomende vorm van abnormale donkerverkleuring van de huid. Door een ontsteking van de huid wordt een overmaat aan melanine-pigment in de huid aangemaakt. De donkere verkleuring ontstaat exact op de plek waar de ontsteking zit en wordt zichtbaar zodra de ontsteking weer verdwijnt.
PIH wordt om cosmetische redenen vaak als bijzonder belastend ervaren.

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) bij een donkere huid kan ontstaan door:

Minder vaak voorkomende oorzaken:

 • psoriasis,
 • lichen planus,
 • lupus erythematosus,
 • geneesmiddelreacties,
 • uitslag door een virusinfectie.

Wie krijgt last van PIH?

PIH kan op elke leeftijd ontstaan, donkere huidtype hebben een sterk verhoogd risico. Bij de donkere huid is de PIH vaak donker en meer langdurig aanwezig dan bij een licht huidtype.

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) bij een donkere huid

Afhankelijk van de huidskleur van de persoon en de diepte waarop het extra aangemaakte pigment ligt kan de kleur variëren van lichtbruin tot donkerbruin tot grijs-blauw van kleur. Hoe dieper het pigment ligt hoe grijzer de kleur is. Wanneer de plek ook aan de zon is blootgesteld (in het gezicht bijvoorbeeld) kan de pigmentatie extra donker worden.

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) hoe te behandelen?

Postinflammatoire hyperpigmentatie is meestal moeilijk te behandelen, soms is het zelfs helemaal niet te behandelen. Wanneer de ontsteking verdwenen is en niet meer terugkomt zal in veel gevallen de pigmentatie vanzelf (maar héél langzaam) verdwijnen. Vooral wanneer het pigment oppervlakkig in de huid gelegen is, is de kans op spontane verbetering redelijk groot. Diep gelegen pigment verdwijnt zelden.

Donkere huid welke gezichtsbehandeling?

Bij Praktijk voor huidverbetering wordt er alleen maar gewerkt met de juiste ingrediënten voor jouw donkere huid. De gezichtsbehandeling wordt afgestemd op wat jouw huid nodig heeft.

Donkere huid en huidproblemen voorkomen met juiste huidverzorging

Bij een donkere huid kun je een hoop huidproblemen voorkomen door de juiste huidverzorging te gebruiken. Het is goed om gezichtsproducten te gebruiken die het vochtverlies van jouw donkere huid tegen gaan. Om de huid soepel te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf moet je jouw donkere huid verzorgen met niet-afsluitende hoogwaardige oliën en vitamines. Om het vochtgehalte in de huid op peil te houden zijn ureum en hyaluronzuur goede ingrediënten. De huidverbeterende producten waar ik mee werk bevatten deze ingrediënten. Voedt de huid daarnaast van binnenuit met de juiste voedingssuppletie en jouw donkere huid straalt als nooit tevoren!

Woon je niet in de buurt van de omgeving Haarlem? Geen probleem, ik kan je d.m.v. een telefonisch consult ook op afstand adviseren en de producten naar je toe sturen.

Start vandaag nog met de juiste verzorging voor jouw donkere huid en voorkom huidproblemen.

Wil je kennismaken met de producten en tegelijkertijd je huid verwennen met een huidverbeterende behandeling? Bel voor een afspraak: 06-18947255

Heb je toch nog vragen?

Stuur mij een mailtje en je krijgt zo snel mogelijk antwoord. Door de vele mails die ik ontvang kan het soms iets langer duren….
Bellen is sneller, tussen 8.30 – 9 uur ben ik het beste telefonisch bereikbaar.

Liefs Bianca
Specialist in huidproblemen
Orthomoleculair therapeut

Wil je afspraak maken? Vul dan het formulier in:

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Pigmentvlekken donkere huid verwijderen

  Pigmentvlekken donkere huid verwijderen