De pil of spiraal houdt je lichaam ‘schijnzwanger’. Je kunt je voorstellen dat, als je 20 jaar zwanger zou zijn, dit niet goed en natuurlijk is voor je lichaam.

Anticonceptie wordt snel ingezet, ook bij jonge meisjes

Anticonceptiepil is een voorbehoedmiddel, dat vaak veel te snel wordt voorgeschreven bij andere klachten. Helaas ook bij zeer jonge meisjes die nog niet zo lang menstrueren. Wanneer je naar de huisarts gaat met klachten zoals acne (jeugdpuistjes), menstruatieklachten, veel bloedverlies tijdens je menstruatie of je menstruatie wilt uitstellen, dan krijg je heel makkelijk een recept voor de pil.

Gevolg: Stel je wordt voor het eerst ongesteld op je 14de jaar. Je hebt een onregelmatige cyclus (vrij normaal in het begin), maar je hebt ook veel bv buikpijn, hoofdpijn. Op advies van de huisarts ga je aan de pil. De hormonen van de pil nemen nu je cyclus over. Jouw lichaam heeft dus niet geleerd om zelf de hormonale cyclus te regelen, dit kan wanneer je op 25ste geen hormonen meer wil slikken een probleem geven. Denk dus goed na ook als ouder of je je dochter al zo jong de pil moet geven! Lees verder voor de verdere gevolgen…..

De pil en de botaanmaak

De pil zorgt ervoor dat je geen eisprong krijgt. Dit doet iets met je oestrogeen, het stopt namelijk de groei van de botten in pubertijd. De lengtegroei stopt en de breedte groei start. Wanneer je dus vanaf jonge leeftijd al aan de pil gaat, heeft dit een negatief effect op je botaanmaak!

Welk effect heeft de pil of spiraal eigenlijk op je lichaam?

In de pil of spiraal zitten synthetische vormen van oestrogeen en progesteron en geen natuurlijke hormonen. Je cyclus werkt op natuurlijke oestrogeen en het progesteron. Ethinylestradiol, dit is de synthetische vorm van oestrogeen in de PIL, werkt veel sterker dan je eigen oestrogeen. Daarnaast zit er progestageen in, dit zijn moleculen die je eigen progesteronreceptor bezet houden. Zo kan je lichaam hier niet meer op een natuurlijke manier bij.

Het toevoegen van een bepaalde stof aan het lichaam heeft altijd gevolgen. Soms positief, soms negatief, soms noodzakelijk, soms onnodig, het kan zelfs levensreddend zijn, maar een effect heeft het altijd!

Pil of spiraal gebruik op langere termijn ongezond?

Anticonceptiepil is een belasting voor je lever en kost je lichaam mineralen en vitamine

Je staat er vaak niet bij stil, maar de pil is een medicijn. Na inname moet je lever dit verwerken en omzetten zodat het in het lichaam kan worden opgenomen. De werkzame stoffen nemen sterk af voordat die de bloedbaan bereiken. Op de langere termijn geeft dit een enorme belasting op je lever. Het kan zelfs leiden tot ontstekingsgevoeligheid van de lever. De lever wordt dagelijks toxisch belast en kan dus moeilijker ontgiften. Om zijn werk goed te blijven doen heeft de lever extra hoeveelheden vitaminen (vit B, C), mineralen (Magnesium, Selenium, Zink), aminozuren (eiwitten) en omega 3 (vis) nodig. Wanneer je deze stoffen, dus niet voldoende eet en ook niet extra bij suppleert (in vorm van suppletie), kun je tekorten krijgen. Deze tekorten kunnen leiden tot lichamelijke klachten, huidproblemen, gewichtstoename, stress, vocht vasthouden.

Menstruatieklachten bij de oorzaak aanpakken i.p.v. symptoombestrijding met de pil

Menstruatieklachten ontstaan vrijwel altijd door tekorten aan de juiste brandstof (energie) in je lichaam. Helaas is de oplossing met de pil dan niet de juiste! Zo pak je de oorzaak niet aan, maar bestrijd je de symptomen…zoals vaak gebeurt met medicijnen. Het is beter om te kijken waardoor je deze klachten hebt gekregen. Wanneer je je lichaam weer in balans brengt met de juiste voeding en aanvult met voedingsstoffen die je lichaam tekort komt, verdwijnen de klachten uiteindelijk ook. Onbalans in je lichaam zorgt voor klachten en een lichaam in balans functioneert optimaal. En met een goed functionerend lichaam voel je je happy en energiek!

Nadelen van anticonceptie op lange termijn:

  • Lagere Vitamine B6 en B12 (bijna de helft lager)
  • Tekorten aan vitamine, mineralen, omega 3 en eiwitten
  • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten door verhoogde bloeddruk en trombose
  • Overgroei van candida in de darm
  • Vertraagde schildklier
  • Verhoogde kans op borstkankersterfte. (Hier is onderzoek naar gedaan en bij het gebruik van de spiraal is dit ongeveer 19% hoger, maar bij langdurig gebruik van de pil is dit 200% hoger).

De pil zorgt er met name voor dat:

  • De eisprong wordt voorkomen
  • Het baarmoederslijmvlies dun wordt en ongeschikt voor innesteling van de eicel
  • Het slijm in de baarmoedermond heel dik wordt en ondoordringbaar voor zaadcellen

Mirena-spiraal bevat een ‘knutselhormoon’

Spiraal is voor 8 op de 10 vrouwen een goede oplossing , bloedingen zijn minder heftig of ze worden helemaal niet meer ongesteld. Maar…..is deze Mirena-spiraal wel zo onschuldig…. Helaas heeft de Mirena-spiraal veel meer effect op de hormonale huishouding dan alleen op de baarmoeder. Vrouwen die een Mirena-spiraal gebruiken hebben namelijk een hoger cortisolniveau, d.w.z. een hoger stressniveau…niet echt prettig voor je lijf!

Bijwerkingen van hormonale anticonceptie zoals de pil en spiraal:

  • Puistjes, acne
  • Melasma
  • Huid gevoelig maken voor zonlicht
  • Trombose
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Vaginale afscheiding
  • Doorbraakbloedingen
  • Gewichtstoename
  • Bloeddrukverhoging
  • Depressie
  • Huidveranderingen
  • Longembolieën
  • Afname libido
  • Pijnlijke borsten
  • Stemmingswisselingen, moodswings
  • Vaginale afscheiding
  • Darmklachten

De veranderingen gaan te snel en ons lichaam kan zich niet zo snel aanpassen!

Helaas is ons lichaam en onze hormonale huishouding niet goed bestand tegen de grote en snelle veranderingen van de laatste decennia. Zo ondervinden veel vrouwen allerlei lichamelijke klachten, zoals een verstoorde cyclus, onvruchtbaarheid overgangsklachten, schildklierproblemen, depressies, darmproblematiek en burn-out. Wanneer je van nature ook nog eens gevoelig bent, ofwel HSP-er (High Sensitive Person), dan kun je deze klachten nog sneller ervaren.

In mijn praktijk krijg ik vaak vragen over huidproblemen, hormonale klachten en het gebruik van anticonceptie.

Eigen ervaring

Ik heb zelf de nadelige effecten van de tekorten aan voedingsstoffen (veel menstruatieklachten, huidproblemen, spijsverteringsklachten), maar ook de negatieve effecten van de pil ervaren. Regelmatig zie ik dit ook terug bij mijn cliënten.

Ben jij op zoek naar een anticonceptie zonder hormonen? Dan is Lady-Comp of Daysy een goed gezond alternatief!

Voor meer info over de:

  1. Lady-Comp, klik hier.
  2. Daysy, klik hier.

Wil jij een natuurlijke oplossing voor je hormonale ongemakken?

Maak dan een afspraak bij Praktijk voor huidverbetering.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je huid en gezondheid help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere. Gebruik hiervoor de social media knoppen. Een reactie achterlaten mag natuurlijk ook.

Praktijk voor huidverbetering is gevestigd aan de Zadelmakerstraat 44 in Velserbroek, vlakbij Haarlem, Santpoort, Driehuis, IJmuiden, Heemskerk, Heemstede, Overveen, Zandvoort, Bloemendaal.

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Maak een afspraak voor de kennismakingsbehandeling.

Vul het onderstaande formulier in, dan neem ik contact met je op.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Bianca Buijs, Praktijk voor huidverbetering