Ieder mens is uniek en daarom is één specifiek dieet of huidadvies niet voor iedereen geschikt. Diëten geloof ik helemaal niet in. Je moet eten wat bij jouw constitutie past, lees de voeding die bij jouw gestel hoort. Dan geef je je lichaam de voeding (brandstof) die het nodig heeft en voel je je fit en energiek. Zo kun je huidproblemen en lichamelijke klachten verbeteren en voorkomen!
Een dikke giraffe zoals hieronder heb je in het echt nog nooit gezien… Een giraffe eet alleen de juiste voeding voor zijn constitutie. Zo is de natuur gemaakt. Helaas eten wij teveel voedingsmiddelen (E-nummers, verkeerde vetten en koolhydraten, suikers) waarop ons lichaam niet gemaakt is en zo ontstaan er klachten!

Huidproblemen en lichamelijke klachten verbeteren en voorkomen door te leven volgens jouw constitutie

Constitutie wat houdt dat in?

De een wordt snel dik, de ander kan eten wat hij/zij wil en blijft dun. Stress geeft bij sommige mensen een burn-out en anderen kunnen niet zonder en hebben het juist nodig om hun leven wat spanning te geven. Vet eten valt goed of geeft problemen. Rauwe groenten geeft krampen en buikpijn of geen klachten. Drank geeft hoofdpijn of niet. Hoe kunnen deze dingen zo’n verschillende uitwerking hebben op mensen?

Luister jij naar je lichaam?

Wanneer je na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen moe wordt of het koud krijgt, last van je maag, opgeblazen buik, winderigheid, kramp in je darmen of andere klachten. Vraag jij je dan wel eens af of het wel de juiste voeding voor je is geweest wat je zojuist genuttigd hebt? Je lichaam geeft het je vaak genoeg aan, maar helaas luisteren we hier (meestal) niet naar. Daardoor kunnen er op een gegeven moment klachten ontstaan. Zoals een Lekkend Darm Syndroom en huidproblemen zoals acne, eczeem, psoriasis, dermatitis perioralis.

Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen specifieke constituties in zich. Een ‘ONE SIZE FITS ALL‘ bestaat dus niet!
Daarbij horen niet alleen de lichamelijke eigenschappen, maar ook persoonlijke eigenschappen. Volgens de AYURVEDA zijn er 3 DOSHA’S, dus 3 verschillende constituties met de daarbij horende elementen; Lucht, Ether (= ruimte), Vuur, Water en Aarde.

Huidproblemen en lichamelijke klachten verbeteren en voorkomen door te leven volgens de Ayurveda

Helaas krijgen we bij de geboorte geen gebruiksaanwijzing voor ons lichaam. De een ervaart tijdens zijn leven meer lichamelijke ongemakken dan de ander. Belangrijk om je te verdiepen hoe jou lichaam werkt en wat de beste ‘brandstof’ is voor jouw lijf ofwel leer welke voeding het beste bij jouw past. Waar krijg jij energie van en bij welke voeding voel jij je goed en ervaar je geen klachten. De Ayurveda geeft je hier de handvatten voor.

Even voor de duidelijkheid! De onderstaande uitleg is gebaseerd op feiten uit de eeuwenoude AYURVEDA. “Ayurveda” betekent “kennis of wetenschap van het leven”. Hier is dus niks zweverigs aan!

Volgens de Ayurveda is iemand in evenwicht zodra de huidige 3 dosha’s in evenwicht zijn met de oorspronkelijke geboorteconstitutie. Als er een element verstoord/uit balans raakt, dan kun je lichamelijke klachten en/of huidproblemen krijgen.

De 3 Dosha’s (elementen = constitutie):

  • Vata (het lucht – etherelement) noemen we voor gemak en herkenning het ‘Hert
  • Pitta (het vuurelement) noemen we voor gemak en herkenning de ‘Tijger
  • Kapha (het aarde – waterelement) noemen we voor gemak en herkenning de ‘Olifant

Klik op de onderstaande foto voor de specifieke kenmerken bij de 3 DOSHA’S:

Wil jij weten welke constitutie bij jouw past? Klik op de foto om naar de constitutie-test te gaan.

Praktijk voor huidverbetering is gevestigd aan Zadelmakerstraat 44 in Velserbroek, vlakbij Haarlem, Santpoort, Driehuis, IJmuiden, Heemskerk, Heemstede, Overveen, Zandvoort, Bloemendaal.

Liefs Bianca
Specialist in huidproblemen
Orthomoleculair therapeut

Wil je een afspraak maken? Bel of vul het formulier in;

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.