Donkere huid vraagt om juiste verzorging

Gebruik je de verkeerde producten, dan kun je zelf jouw huidprobleem veroorzaken.

De huid is gemaakt voor het klimaat waarin je oorspronkelijk zou opgroeien. Het verschil wat het meest duidelijk is, is uiteraard de kleur van de huid. Die kleur wordt grotendeels bepaald door de pigmentatie. Maar ook in de dieper gelegen lagen van de huid worden, al naar gelang van het huidtype, verschillen aangetroffen.

De manier waarop je jouw huid dient te verzorgen is afhankelijk van jouw origine ( Afrikaanse, Aziatisch, Latijns-Amerikaan etc. ) en de daarmee gepaarde huid kenmerken bepalen de manier van jouw verzorging.

Donkere huid en acne

Eerst even wat achtergrond info over jouw donkere huid. Zo krijg jij meer inzicht waardoor jouw acne kan ontstaan en dat je tevens een huidprobleem zoals acne zelf in de hand kan werken door de verkeerde huidverzorgende producten te gebruiken.

Deze dame van haar acne afgeholpen door de voeding aan te passen, aanvulling met voedingssupplementen afgestemd op de behoefte van haar huid en lichaam, en advies in de juiste huidverzorging.

VOOR EN NA FOTO ACNE DONKERE HUIDVOOR EN NA FOTO ACNE DONKERE HUID

DONKERE HUID VERLIEST IN NEDERLAND VEEL VOCHT

Een donkere huid verliest bij een lage vochtigheidsgraad, zonder dat er wordt getranspireerd, veel vocht. Veel crèmes, zalven en lotions in de cosmeticawereld bevatten vaseline of paraffine. Deze stoffen sluiten de huid af. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, houdt de huid hierdoor het vocht niet vast, maar droogt de huid juist uit. Daardoor ontstaan eerder huidklachten zoals eczeem, en infecties door schimmels, gisten, bacteriën en virussen. Bij een donkere huid ontstaan als gevolg van deze huidproblemen dan verkleuring van de huid, pigmentvlekken en er kunnen zelfs littekens ontstaan.

1. De donkere huid in het algemeen: 

 • Meer pigment.
 • De buitenste laag van een donkere huid heeft 20 tot 22 cellagen (een blanke huid heeft 16 tot 17 cellagen).
 • Schilfert sneller, dit komt door lage concentratie ceramide (ceramide is het “cement” tussen de huidcellen) in de huid.
 • Te weinig aanmaak van Vitamine D in het Europese klimaat, dus altijd tekort aan Vit D. Neem dit gehele jaar door dus in via suppletie.
 • Een tekort aan Vitamine D kan grote gevolgen hebben, hierdoor ontstaat namelijk een calciumtekort. Dit heeft negatieve gevolgen voor opbouw van jouw spieren en botten.
 • Grotere en meer zweetklieren, de donkere huid is gemaakt om in een tropisch, vochtig en warm klimaat te leven. Wanneer je in Nederland woont, dan transpireer je niet of nauwelijks. Je zweetklieren scheiden dus veel minder vocht af waardoor de huid te droog wordt.
 • Beter bestand tegen vochtige warmte, dus niet bestand tegen droge warmte van de kachel bij ons in de winter.
 • Tekort aan eiwit Filaggrine.

Filaggrine is een eiwit dat voorkomt in de epidermis ( = de opperhuid). De belangrijkste functie van Filaggrine is om water aan te trekken en het water vast te houden in de hoornlaag. Vermindering of afwezigheid van Filaggrine leidt tot een droge en schilferige huid. Huidziekten zoals Ichtiosis vulgaris & eczeem hebben vaak te maken met een tekort aan Filaggrine. De aanmaak van Filaggrine is genetisch bepaald en laat zich niet eenvoudig beïnvloeden. Hierdoor zal de ene huid sneller uitdrogen dan de andere. Het lichaam is zo “slim” dat dit van nature is aangepast naar waar je oorspronkelijk leeft. Hierdoor houdt de ene bevolkingsgroep veel beter vocht in de huid vast dan de andere, zoals woestijnvolkeren.

2. Donkere huid

 • Huid is niet dikker, maar wel compacter door het groter aantal cellagen.
 • Huid heeft een geringere doorlaatbaarheid, beter bestand tegen chemische stoffen.
 • Laagste concentratie ceramide (vergelijk het maar met cement tussen bakstenen) in de huid van alle nationaliteiten.
 • Ceramide zijn huid eigen vetten, je kunt het zien als het cement tussen jouw huidcellen (de bakstenen). Ze vormen een barrière tegen bacteriën en zorgen ervoor dat je het vocht in de huid kan vasthouden. Bij een tekort aan ceramide verlies je dus teveel vocht uit je huid, waardoor je last krijgt van een schilferige huid.
 • Schilfers van bovenste huidlaag laten het snelst los bij negroïde huid, dit komt door de lage hoeveelheid ceramide in de huid.
 • Deze huid verliest het minste vocht, Laagste TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Maar dan wel in het juiste klimaat. In het koude vochtige klimaat van Nederland probeert deze huid zich aan te passen, dit lukt helaas niet waardoor de huid teveel vocht verliest via de opperhuid.
 • Hogere talgproductie, dus een vettere huid.
 • Eerder pigmentstoornissen.
 • Meer melanine in de huid.
 • Minder snel last van rimpels, blijft er langer jonger uitzien.
 • Gebruik altijd een zonnebrand crème in de zon, ook de negroïde huid kan verbranden!

3. Aziatische huid

 • Hoogste TEWL (Trans Epidermal Water Loss), deze huid verliest dus zeer veel vocht in het Europese klimaat.
 • In verhouding tot andere nationaliteiten heeft deze huid de hoogste doorlaatbaarheid.
 • Hoogste concentratie aan ceramide in de huid van alle nationaliteiten, maar in het Europese klimaat verdampt er ook uit deze huid teveel vocht en kan dit tot een extreem droge huid leiden, hierdoor kan er zelfs eczeem ontstaan.
 • Gevolg is een huid die jeukt, wit is uitgeslagen van de droogte en er uit ziet als perkament.

Na het lezen van de bovenstaande punten, kan je begrijpen dat je een donkere huid (Aziatisch, Afrikaanse etc.) anders moet behandelen dan een blanke huid. Doe je dit niet, dan kun je veel problemen met je huid krijgen. Je kunt zelfs acne en/of eczeem ontwikkelen.

Heb je een donkere huid en last van acne, dan kunnen producten voor acne die goed werken bij een blanke huid vervelende gevolgen hebben voor jouw huid. Let dus goed op welke producten je gebruikt. Praktijk voor huidverbetering is gespecialiseerd in acne bij donkere huiden.

Wil je advies? Bel voor een afspraak: 06-18947255 of stel je vraag en klik op:  contactformulier.

Acne bij donkere huid, do’s en dont’s:

 1. Je hebt andere huidverzorgende producten nodig dan iemand met een blanke huid.
 2. Een donkere huid heeft sneller de neiging tot litteken vorming, bij acne kunnen er daardoor ontsierende donkere plekken achter blijven. Doe dus snel iets aan je acne om erger te voorkomen.
 3. Gebruik geen ingrediënten die jouw huid teveel uitdrogen.
 4. Gebruik geen producten met sterk ontvettende ingrediënten zoals Alcohol, dit onttrekt juist het vocht aan je huid en je hebt al een vochtarme huid.
 5. Door het tekort aan vocht in je huid, kan het aanvoelen of jouw huid heel droog is. Maar vochtarm is iets anders dan vetarm, je hebt dan namelijk een tekort aan vocht en niet een tekort aan vet. Ga geen vette crèmes gebruiken, deze kunnen juist o.a. ACNE verergeren of veroorzaken. Jouw huid vraagt om hele andere ingrediënten dan vet.
 6. Gebruik dus NOOIT Vaseline, Paraffine of andere vette crèmes zoals uierzalf. Het legt een laagje op de huid en sluit je huid af, dat laagje houdt het verdampte vocht tegen en zo blijft het water op de huid staan waardoor jouw huid kurkdroog wordt.
 7. Gebruik de juiste hydraterende ingrediënten (zoals ureum en hyaluronic acid), zodat je huid kan blijven ademen en het vocht kan worden opgenomen in de huid. 
 8. Ik kan jou het juiste advies geven, zodat jouw huid weer in balans komt en je huidprobleem onder controle komt of zelfs geheel verdwijnt.

Heb jij een donkere huid en last van acne? Voorkom dat het erger wordt en laat mij je helpen.

Maak vandaag nog een afspraak.  Bel: 06-18947255 of vul hier het contactformulier in als je nog vragen hebt.

Een mooie huid is dichterbij dan je denkt.

Liefs Bianca
Specialist in huidproblemen
Orthomoleculair therapeut