Voedingstips bij huidproblemen; acne, rosacea, psoriasis, eczeem

Heeft voeding invloed op huidproblemen?

Jazeker voeding heeft een hele grote invloed op de huid en dus op acne en andere huidproblemen: rosacea, eczeem, psoriasis.

Belangrijk is om weer terug naar de basis te gaan; oervoeding en 3x per dag eten!

Dit betekent dat je een voedingsprogramma volgt op basis van groenten, fruit en gezonde zetmeel rijke producten en maar 3x per dag gaat eten. Waarom maar 3x per dag hoor ik je denken….hieronder de uitleg.

In niet westerse landen wordt er nog “oervoeding” gegeten. Wat houdt oervoeding in?

Oervoeding is voeding terug naar de natuur, dus geen pakjes zakjes, e-nummers en kant en klaar maaltijden. Pure onbewerkte voedingsmiddelen bevatten meer vitaminen, mineralen, en vezels dan de huidige voeding. Neem dus verse vis, groente, fruit en vlees (kip en rundvlees met mate), dit heeft voor iedereen en zeker als je huidproblemen hebt zoals acne, eczeem, psoriasis, rosacea een therapeutisch helende werking op je huid.

Gezonde zetmeelrijke voeding, liefst met mate. Dus minder koolhydraten en meer groente, fruit, vis.

Gezonde zetmeelrijke voeding:

 • de lang kokende versies, dus 40 minuten koken: zilvervliesrijst , havermout
 • oergranen zoals quinoa, kamut en spelt.

Luister jij naar nog je lichaam? Je lichaam vertelt je namelijk genoeg…maar vaak gaan we er aan voorbij.

Als je weet hoe je lichaam werkt dan ga je andere keuzes maken met je voeding.

Je hebt maar 1 lijf en je moet er je hele leven mee doen! Wees er dus zuinig op…….

Onze leefstijl is de afgelopen decennia erg veranderd. De stress is toegenomen, fysieke arbeid is afgenomen en we zijn totaal anders gaan eten. We zijn qua uiterlijk ook veranderd, maar onze spijsvertering werkt natuurlijk nog precies hetzelfde als in de oertijd. De voeding die we nu eten lijkt alleen niet meer op de voeding die we toen aten. Sommige voedingsmiddelen bestonden toen nog niet eens! Je kunt je dan ook wel voorstellen, dat ons lichaam niet altijd even blij wordt van hetgeen wij eten (al denk je misschien van wel als je die zak chips eet ;-). Je kent het vast wel, zo’n opgezette buik na het eten. Je lichaam is dan aan het protesteren en is niet blij met wat jij op dat moment hebt gegeten. Dat bedoel ik dus met luister jij nog naar je lichaam…..

Door de verkeerde voeding kunnen er ook allerlei kwaaltjes en (chronische) klachten ontstaan, waaronder acne en andere huidproblemen.

Voedingstips bij huidproblemen; acne, rosacea, psoriasis, eczeem. Volg de adviezen op, het kost je niks extra’s, behalve je dagelijkse boodschappen.

Voedingstips bij huidproblemen; acne, rosacea, psoriasis, eczeem:

Eet geen voedingsmiddelen die in de oertijd niet voorkwamen, dus vermijd:

 1. Suikers, zoetigheden zoals snoep, koek, ijs en frisdranken
 2. Zuivelproducten: melk, yoghurt, kwark, vla en pudding
 3. Granen: brood, crackers, koek, pasta en pizza
 4. Planten van de nachtschadefamilie*: tomaat, paprika, aardappel en aubergine
 5. Peulvruchten; witte bonen, bruine bonen, kikkererwten, soja, pinda’s en alfalfa
 6. Kunstmatige toevoegingen; zoetstoffen, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen

*De nachtschadefamilie (klik hier voor meer info) komt van origine uit Zuid-Amerika; de oermens leefde in Afrika.

Als je deze voedingsmiddelen gaat vermijden dan gaat je huid er mooier, gladder en beter uitzien.

Voedingstips bij huidproblemen; acne, rosacea, psoriasis, eczeem.
Wat is nog meer heel belangrijk?

EERST BEWEGEN DAN ETEN EN 3 EETMOMENTEN PER DAG!

In de oertijd moest er eerst worden gejaagd (DUS EERST BEWEGEN) voordat je kon gaan eten. Er werd meestal maar 2x per dag gegeten, soms zelfs minder of niet (dagje vasten), daar is ons lichaam ook op gemaakt. Tegenwoordig is de jacht met een rondje door supermarkt snel gedaan en hebben we wel 6 misschien wel 10 eetmomenten op 1 dag!!! En met eetmoment bedoel ik naast ontbijt, luncht, diner, ook dat dropje, glas cola, kopje thee met suiker, koekje bij de koffie etc. Tel ze voor de grap maar eens op hoeveel keer jij iets eet of drinkt op 1 dag.

Waarom 3 eetmomenten per dag zo belangrijk is? I.v.m. Insulineresistentie (klik hier voor meer info)!

Probeer het aantal eetmomenten op een dag te beperken, tenzij de bloedsuikerspiegel dusdanig ontregeld is dat dit nog niet lukt. Het is dan raadzaam om de bloedsuikerspiegel z.s.m. te stabiliseren (hier kan ik je bij helpen, geef dit aan). Ook ondergewicht of zwakte kan een reden zijn dat er juist wel meerdere eetmomenten moeten zijn. Ga niet tegen voorschriften van een arts in.

Na elke maaltijd treedt er een zogenaamde ‘postprandiale ontstekingsreactie‘ op: alles wat we eten is lichaamsvreemd en wordt in ons lichaam omgezet in lichaamseigen waarbij een immunologische reactie optreedt. Minder vaak eten heeft dus een voordeel, ook wat betreft de aanmaak van vrije radicalen. Bij de verwerking van voedsel in onze cellen (tot energie) ontstaan Vrije Radicalen. Dit is een heel normaal proces. Des te vaker er een eetmoment is op een dag, des te vaker/meer er ook Vrije Radicalen ontstaan. De ‘kunst’ is feitelijk om met 3 eetmomenten per dag te kunnen volstaan, met uitzondering van extra groente en fruit (fruit 2 stuks per dag) die juist de Vrije Radicalen te lijf kunnen gaan. Dus appeltje tussendoor is prima!

Het eten dat op de 3 eetmomenten gegeten wordt moet dan wel optimaal voedingstoffen bevatten (ook wel OCD genoemd: Optimaal Calorisch Dieet). Met 3 eetmomenten per dag daalt ook vrijwel altijd de calorie-inname.

En waarom eerst bewegen dan pas eten?

Eerst bewegen dan pas eten! Ook bewegen VOOR de maaltijd verlaagt deze ontstekingsreactie. Dagelijks bewegen is hoe dan ook belangrijk voor een gezonde afweer en het verbeteren van je huid.

Beweging (vooral voor het ontbijt) is altijd goed én belangrijk

Als je moet afvallen is voldoende beweging erg belangrijk. Heel effectief blijkt bewegen voor je eerste maaltijd (ofwel nuchter bewegen). Een half uur per dag vóór je ontbijt bewegen zorgt ervoor dat je stofwisseling nog uren later verhoogd blijft. Daarbij is elk soort lichaamsbeweging goed. Lopen, rennen, roeien, fietsen, zwemmen enz. Het meest effectief blijken sporten waarbij je je bovenlijf en vooral je armen oefent. Dus roeien en zwemmen zijn beter dan rennen of lopen. Krachtsport, bijvoorbeeld oefeningen met een “Kettlebell” of “planken” en “opdrukken” werkt zeer goed.

Wanneer je het bovenstaande opvolgt zal je ook weinig tot geen overgangsklachten, bv. opvliegers etc. ervaren.

Wil je meer informatie over: Voedingstips bij huidproblemen; acne, rosacea, psoriasis, eczeem?

Bel voor een afspraak: 06-18947255 of laat je gegevens hierachter dan neem ik contact met je op.

Klik op de foto’s voor info over oervoeding en de juiste voeding voor huid en haar en nagels:

Eet hoe we vroeger aten, hier is je lichaam op gemaakt.

De juiste voeding voor huid, haar en nagels.

Met gezonde groet,

Bianca Buijs
Huidspecialist & Huidcoach

Schoonheidsspecialiste Haarlem gespecialiseerd in behandeling van acne

Heb je vragen over: Voedingstips bij huidproblemen; acne, rosacea, psoriasis, eczeem of wil je advies? Vul je gegevens hieronder in.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and Terms of Service apply.