Eczeemplekje in gezicht

De meest voorkomende huidaandoening is eczeem. Een ander woord voor eczeem is dermatitis. De huid met eczeemplekje in gezicht jeukt, is rood, droog en schilferig, en daardoor ook gedehydrateerd. Ze is soms verdikt (lichenificatie) en kan met helder vocht gevulde blaasjes vertonen. De huid oogt hierdoor merkbaar ouder. Hoe kun je bij eczeem je huid weer mooier maken?

 

Er zijn verschillende types eczeem. De 3 meest voorkomende zijn:

1. Irritant contacteczeem:
het eczeem wordt veroorzaakt door contact met een irriterende stof.

2. Allergisch contacteczeem: het eczeem wordt veroorzaakt door contact met een allergene stof.

Deze beide vormen van eczeem kunnen worden voorkomen of verholpen worden door cosmetica te gebruiken die deze stoffen niet bevat.

3. Atopisch of constitutioneel eczeem (ook wel ‘neurodermitis’ genoemd): het eczeem is eerder erfelijk van aard en wordt niet veroorzaakt door een bepaalde stof, maar wordt wel opnieuw uitgelokt of verergerd door allergenen en irriterende stoffen.

Deze vorm van eczeem kan niet worden voorkomen. Het helpt wel cosmetica te gebruiken zonder allergene en irriterende stoffen.

 

Eczeemplekje in gezicht

Eczeemplekje in gezicht

 Eczeemplekje in gezicht  

1. Eczeem vermijden

De stoffen die het vaakst de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken of constitutioneel eczeem uitlokken of verergeren, zijn bekend. Het verdient alvast de voorkeur deze stoffen geheel te vermijden. Een lijst van de meest voorkomende stoffen die je het beste kunt vermijden vind je onder meer op de website van het AMC: http://www.huidarts.com/.

Uit alle dermatologische informatie blijkt steeds opnieuw dat parfum, geurgrondstoffen, conserveringsmiddelen en chemische UV-filters tot de meest allergene stoffen in cosmetica behoren. Indien je deze stoffen wilt vermijden, moet je ze natuurlijk in de eerste plaats op de verpakking kunnen herkennen. Daarom moet je ook de INCI-benamingen* ervan kennen. De dermatologische vakliteratuur en patiënteninformatie vermeldt die doorgaans niet. Wil je deze lijst ontvangen, klik dan hier voor het contactformulier.

Ben je nu helemaal veilig? Bijna. Maar het kan nog beter. Ook cosmetica zonder de bekende allergenen kan in zeldzame gevallen toch nog een irritatie of allergie uitlokken. Enkel huideigen stoffen kunnen geen allergie uitlokken. Een huidverzorging met enkel huideigen stoffen verdient daarom absoluut de voorkeur.

 

2. De huidbarrière herstellen

Gebruik cosmetica voor de droge huid met ceramides, urea, teunisbloemolie en/of vitamine B12. Deze hebben een bewezen barrièreherstellende werking. Hierdoor kunnen dehydratatie, schilferigheid en infecties worden vermeden. Indien u baadt: neem niet te hete baden met een gezonde natuurlijke olie. Deze olie blijft op het wateroppervlak drijven en verdeelt zich gelijkmatig over het gehele lichaam bij het opstaan.

  

3. Bij eczeemplekje in gezicht is het belangrijk de huid te hydrateren

Een gewone dagcrème zal de huidvochtigheid met maximaal 15% doen toenemen. Dat is niet voldoende voor een optimale hydratatie van de huid. Gebruik daarom cosmetica met een hoog gehalte aan liposomen in gelvorm. Meervoudige liposomen kunnen de huidvochtigheid bij dagelijks gebruik tot bijna 100% verhogen.

4. Jeuk vermijden

Door het krabben kan de huid zich niet blijvend herstellen. Gebruik daarom producten met een hoog gehalte vitamine E. Natuurlijke vitamine E (INCI = d-alpha-tocopherol acetate) vermindert jeuk, is niet allergeen, huideigen, en heeft de sterkste werking van alle vitamine E vormen. Het heeft bovendien een zeer brede beschermende en herstellende werking.

5. Bestrijdt infecties bij eczeemplekje in gezicht

Bij een verstoorde huidbarrière krijgen bacteriën en schimmels een kans. Dit kan ook leiden tot infecties. De dermatoloog zal hiertegen antibiotica voorschrijven. Ook jouw huidverzorging kan behulpzaam zijn. Gebruik zolang de infectie duurt een product met een antibacteriële werking, zoals tea trea.

 

6. Eczeemplekje in gezicht en de dermatoloog

De kans bestaat dat een dermatoloog bij eczeemplekje in gezicht een vette zalf op basis van minerale olie (petroleum) zal voorschrijven. De reden hiervoor is dat zij als de dood zijn voor natuurlijke producten op plantaardige basis. Deze hebben vaak een allergiserende en irritatieve werking op de huid. Minerale olie heeft dat niet. Zalven op basis van minerale olie hebben echter – naast het vreemde feit dat ze bijna altijd conserveringsmiddelen bevatten – andere nadelige effecten die zeker bij eczeem moeten vermeden worden. Meer hierover in andere artikelen op mijn website.  Ook hier zijn 100% huididentieke producten het beste alternatief voor de huid. Indien de zalf van de dermatoloog een geneesmiddel bevat, moet je uiteraard wel het geneesmiddel eerst zijn werk laten doen.

Eczeem en voedselallergie

Een patiënt met constitutioneel eczeem kan namelijk tevens een voedselallergie hebben, beide zijn een uiting van een atopische aanleg. Alleen als een voedselallergie is gediagnosticeerd, zijn dieetmaatregelen zinvol. Koemelkproducten en kippeneieren zijn de voornaamste triggers. Bij oudere kinderen en volwassenen kan -bij een deel van de patiënten- een eczeem verergeren door geïnhaleerde allergenenzoals pollen of uitwerpselen van de huisstofmijt. Het verminderen van de hoeveelheid huisstofmijt in de omgeving heeft echter geen meetbaar effect op de eczeemactiviteit.

 

Huidbarrière bij eczeem is beschadigd

Het in balans brengen en houden van de huidbarrière is bij eczeem erg belangrijk. Wanneer je last hebt van eczeemplekje in gezicht is de huid meestal droog of zelfs extreem droog. Een droge eczeemhuid heeft kleinere afdekcellen en is niet in staat om zelf vocht vast te houden en  om voldoende huidvet aan te maken. Waarom dat zo is, weet men niet exact, maar het zou kunnen komen door een gen-mutatie.

De huid is de barrière tussen “buiten” en “binnen” en zorgt ervoor dat water, stoffen, bacteriën en virussen niet via de huid ons lichaam binnenkomen. Bij een droge huid is de barrièrefunctie van de huid verminderd, dit leidt tot problemen. De huid wordt gevoeliger voor invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en allergenen. De huid zal sneller irriteren en sneller jeuken. De barrièrefunctie zal dus hersteld moeten worden. Is deze hersteld en is de huid in goede conditie, dan zal er minder snel jeuk en eczeem optreden en zijn er minder medicinale crèmes en zalven nodig om het eczeem te behandelen.

Dr. Baumann heeft producten die de eczeemplekje in gezicht drastisch verminderen, zoniet laten verdwijnen. Er is wel geduld nodig. Een huid die lange tijd uit balans is, is niet binnen een paar maanden hersteld.