Sebaceous filamenten lijken op mee-eters maar zijn dit absoluut niet. Heb jij last van die puntjes op je neus, kin, wangen en of voorhoofd? Dit zijn dus Sebaceous filamenten en geen mee-eters zoals de meeste mensen denken. Sebaceous filamenten betekent letterlijk; sebaceous = sebum = talg en filamenten = fijne draad, dus fijne talg draadjes.

Het verschil tussen Sebaceous filamenten en mee-eters:

 • Mee-eters zijn open comedonen en hebben een donkere/zwarte kleur aan de bovenzijde. Die kleur is ontstaan door oxidatie met zuurstof.
 • Wanneer je deze uitdrukt, dan krijg je een plug van talg, bacteriën en dode huidcellen, geel/bruinig van kleur met een zwarte kop.
 • Mee-eters zijn wel blijvend te verwijderen.

Sebaceous filamenten:

 • Hebben al de puntjes op bv. je neus het zelfde formaat, dan zijn het Sebaceaous filamenten.
 • Sebaceaus filamenten zitten meestal op de neus en kin.
 • Ze zijn grijs/bruin/vleeskleurig en zitten meestal gegroepeerd.
 • Als je op de huid duwt, komen er van die waxachtige sliertjes uit. Om schade aan je huid te voorkomen, kun je ze beter laten zitten.
 • Je kunt ze wel weghalen, maar meestal zitten ze er binnen 1 week weer. Dus om schade aan je huid te voorkomen kun je ze beter laten zitten!
 • Komt voor bij ieder huidtype. Het hoort bij je huid, natuurlijk proces.

Sebaceous filamenten lijken op mee-eters alleen kun je ze niet weg krijgen

Nee, je kunt Sebaceous filamenten niet voorgoed weg krijgen.
Je kunt je poriën ook niet verkleinen. Je kunt ze optisch wel kleiner laten lijken en je kunt iets aan je talgproductie doen.

Heb je een droge en/of gevoelige huid:

Neem dan regelmati een peeling met Enzymen van Papaja, Ananas en Pompoen. Deze peelings zijn milder dan de AHA en halen alleen de bovenste dode huidcellen van je huid. Ze exfoliëren je huid en zijn ook geschikt voor de gevoelige huidtypes.

Heb je een normale of vette huid, gebruik producten met Salicylzuur

Salicylzuur reduceert de talgproductie en haalt de dode huidcellen van de huid. Je vindt dit ingrediënt vaak in producten voor acne en de vette huidtypen. Ik geef dan de voorkeur om een Leave-on product met Salicylzuur te gebruiken, dan heeft dit net even beter effect op de Sebaceous filamenten dan dat je het gebruikt in een reinigings product waar je hooguit 1 minuut je gezicht mee wast.

Het hangt er wel vanaf hoe gevoelig je huid is en welk huidtype je hebt hoe vaak je dit product per week moet gebruiken. Wanneer je huid normaal is kun je dit bv. plaatselijk een paar keer per week of per maand gebruiken.

Met huidverbeterende groet,

Bianca Buijs
Huidspecialist & Huidcoach

Schoonheidsspecialiste Haarlem gespecialiseerd in behandeling van acne

Heb je nog vragen? Ik adviseer je graag:

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and Terms of Service apply.