Acne Keloïdalis (Nuchae), Folliculitis Keloïdalis is geen acne, maar een chronische ontsteking van de haarwortels die gepaard gaat met ontsierende littekenvorming en plaatselijke haaruitval. De aandoening komt vooral voor op het het achterhoofd en in de nek regio. Omdat de afwijkingen kunnen voorkomen op de kruin of elders op het behaarde hoofd wordt de term “Nuchea” (=nek) ook wel weggelaten.

Acne Keloïdalis, Folliculitis Keloïdalis bij wie komt dit het meeste voor?

Acne Keloïdalis, Folliculitis Keloïdalis komt voornamelijk voor bij (jong) volwassen negroïde mannen. Ook bij negroïde vrouwen en blanke mannen zou het kunnen ontstaan. De aandoening is niet besmettelijk.

Acne Keloïdalis, Folliculitis Keloïdalis hoe ontstaat dit?

Acne Keloïdalis, Folliculitis Keloïdalis is geen acne, maar een “acne bedrieger“! Acne Keloïdalis, Folliculitis Keloïdalis is ontsteking in de haarwortelzakjes en acne is een ontsteking aan de talgklieren. Daarom wordt het ook wel Folliculitis (=ontsteking haarwortelzakje) Keloïdalis genoemd. Door een nog onbekende oorzaak ontstaat er een ontstekingsreactie die gericht is tegen de haarwortelzakjes in de nek. De haarwortelzakjes gaan daarbij ten gronde met een overdreven formatie aan littekenweefsel (=keloïd). Op de aangedane zieke huid groeit dan geen haar meer en ontstaat er een kale plek. De ontstekingsreactie kan gecompliceerd worden doordat bacteriën zich ter plaatse ophopen en een infectie veroorzaken; hierdoor ontstaan puskoppen die soms overgaan in een abces (=diepe pussende infectie).

Acne Keloïdalis, Folliculitis Keloïdalis heeft NIETS te maken met ingegroeide haren, deze aandoening heet Pseudofolliculitis Barbae.

Acne Keloïdalis, Folliculitis Keloïdalis wat kun je er aan doen?

Hoewel de oorzaak nog niet precies bekend is, kun je het beste irriterende stoffen of handelingen aan de aangedane huid vermijden.

  • Scheer niet te “diep” en te vaak. Door de aangedane huid te scheren voorkom je niet dat de aandoening ontstaat. Integendeel; door vaak scheren wordt de huid te veel geïrriteerd waardoor de haarwortelzakjes juist kunnen gaan ontsteken!
  • Gebruik geen geparfumeerde of irriterende haarproducten en vermijd de porie verstoppende ingrediënten in deze producten: shampoo, conditioner, haarlak, gels, sprays etc. Vermijdt haarproducten met kokosolie en andere natuurlijke oliën, zoals amandelolie etc!  Klik hier voor de lijst met porie verstoppende ingrediënten. Wil je ‘veilige shampoo’?  Stuur mij dan een berichtje met onderstaand contactformulier.
  • Vermijd geparfumeerde wasmiddelen en wasverzachters, dit kan de haarfollikel verstoppen en irriteren.
  • Verschoon iedere dag je kussensloop.
  • Geen vette crèmes in dit gebied aanbrengen.
  • Geen tatoeages zetten in de nek regio.

Met huidverbeterende groet,

Bianca Buijs
Huidspecialist & Huidcoach

Schoonheidsspecialiste Haarlem

 

Heb jij geen Acne Keloïdalis, Folliculitis Keloïdalis maar wel last van acne?
Meld je hier aan, dit is je eerste stap naar een acne vrije huid!