Het woord orthomoleculair komt uit het Grieks: Ortho, dit betekent: goed of juist en Moleculair komt van de moleculen waaruit voedingsstoffen zijn opgebouwd. We leren in de Orthomoleculaire PNI opleiding om te kijken naar het interne in ons lichaam waardoor de klachten ontstaan. PNI staat voor Psycho – Neuro – Immunologie.

In ons lichaam is er voortdurend communicatie tussen hersenstelsel, orgaanstelsel, hormoonstelsel, spijsverteringsstelsel, zenuwstelsel, immuunsysteem en de omgevingsfactoren.

Hierin kan een disbalans ontstaan als er een verstoring of verandering plaatsvindt in onze:

 • Eetgewoonte
 • Sociale omstandigheden; werk, familie, gezin, vrienden
 • Leefstijl; in – en ontspanning, slaapritme, stress
 • Invloeden van buitenaf; medicijngebruik, gifstoffen, pesticiden etc.

Door deze disbalans kunnen er lichamelijke klachten en/of huidproblemen ontstaan.

Orthomoleculaire therapie

Wanneer stress lang aanhoudt brengt dit je lichaam uit balans

Disbalans in de basiselementen

Ik zie vrijwel altijd dat er een disbalans is in de basiselementen. Dit houdt in, dat je niet de juiste brandstof (voedingsstoffen) aan je lichaam geeft, dat er een periode van stress, burn-out of verandering aan vooraf is gegaan en dat er te weinig beweging is.

In de periode voorafgaand aan de problemen heeft jouw lichaam al vaker ‘fluistert’, signalen afgegeven, pijntje hier pijntje daar, huidproblemen etc. Alleen jij hebt hier niet op gereageerd. Op een dag is het zo erg dat je lijf niet meer ‘fluistert’ maar ‘schreeuwt’, en dan zijn de klachten dusdanig aanwezig dat je ze niet meer kan negeren!

Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire PNI-therapie wat kun je hiervan verwachten?

Na een uitgebreide anamnese waarin we jouw lichamelijke klachten bespreken, ga ik door de juiste vraagstelling de oorzaak van jouw klachten proberen te achterhalen. Wanneer en waardoor de klachten zijn ontstaan en ‘getriggerd’.

Orthomoleculaire PNI-therapie richt zich op het aanpakken van de oorzaak van jouw klacht(en) i.p.v. het bestrijden van het symptoom. Door op zoek te gaan naar de oorzaak kunnen we jouw lichaam weer in zijn natuurlijke balans terugbrengen.

Aangezien de basis van je gezondheid ligt in de voedingsstoffen die je eet, nemen we natuurlijk ook jouw voedingspatroon onder de loep. Zo kan ik zien of je de juiste voedingsstoffen/ bouwstoffen aan jouw lichaam geeft. De juiste voedingsstoffen geef je je lichaam door ze in de juiste verhouding te eten.

De voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft zijn: Eiwitten, Vetten (Omega vetzuren), Koolhydraten, Vitaminen, Mineralen en Sporenelementen.

Gelukkig zit ons lichaam fantastisch in elkaar en kun je met aanpassingen in je voeding, meer beweging, stressreductie en eventueel extra ondersteuning van extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen en fytotherapie je lichaam weer in balans krijgen. Zo verminderen of verdwijnen de klachten, krijg je meer energie en een huid vrij van problemen. Dat maakt mijn werk als orthomoleculair therapeut en specialist in huidproblemen zo waardevol.

Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie bestaat uit:

 1. Voedingsadvies; dit is de basis voor een gezond en goed functionerend lichaam. Zonder juiste voedingsstoffen is herstel niet mogelijk. Zie het voedingsadvies niet als een dieet; ik noem het gewoon gezond eten!
 2. Juiste leefstijl, bioritme
 3. Beweging
 4. Indien nodig eventueel aangevuld met orthomoleculaire voedingssupplementen en/of fytotherapie

Ik reik je de oplossing aan, maar jij moet ermee aan de slag!

Je moet wel 100% gemotiveerd zijn mijn adviezen op te volgen. Alleen dan kun je je lichaam herstellen en jouw klachten verbeteren. Uiteraard begeleid ik je in dit proces.

Orthomoleculaire therapie

Gezonde gevarieerde voeding is de basis voor jouw gezondheid

Doel van Orthomoleculaire therapie

Doel van de orthomoleculaire therapie is de bouwstenen (de lichaamscellen) van je lichaam voorzien van de juiste bouwstoffen (voedingsstoffen). Dit is namelijk de basis voor een gezond lichaam en een sterke flexibele mind.

Door het opvolgen van het advies wordt het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam gestimuleerd. Dit zal er uiteindelijk toe bijdragen dat jouw klachten verminderen of geheel verdwijnen. Je krijgt een gezond lichaam met meer energie en een stralende huid.

Orthomoleculaire PNI-therapie

Orthomoleculaire therapie kan goed ingezet worden bij de volgende klachten:

 • Huidproblemen, zoals acne, rosacea, eczeem, dermatitis perioralis, psoriasis, pigmentvlekken.
 • Darmklachten; PDS = Prikkelbaar darmsyndroom, SIBO = Small Intestinal Bacterial Overgrowth; een bacterie-overgroei in de dunne darm, spastische darm, constipatie, diarree, wisselend ontlastingspatroon, parasieten, candida
 • Spijsverteringsklachten; opgeblazen gevoel, pijn etc.
 • Hormonale klachten; o.a. PCOS, PMS, menstruatieklachten, uitblijven menstruatie
 • Overgangsklachten
 • Niet zwanger kunnen worden
 • (Voedsel) allergieën
 • Diabetes type 2
 • Slaapproblemen; in slaapproblemen, door slaapproblemen
 • Burn-out, overspannen
 • (Chronische) vermoeidheid, CVS
 • Migraine
 • Auto-immuunziekte: ziekte van Hashimoto, ziekte van Crohn, fibromyalgie etc.

Wil je een afspraak maken? Vul hieronder het formulier in of bel 06-18947255.

Orthomoleculaire PNI-therapie Praktijk voor huidverbetering. Gevestigd aan Zadelmakerstraat 44 in Velserbroek, vlakbij Haarlem, Santpoort, Driehuis, IJmuiden, Heemskerk, Heemstede, Overveen, Zandvoort, Bloemendaal.

Bianca Buijs

Wil je een afspraak maken? Vul dan het formulier in:

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and Terms of Service apply.