Droge schrale lippen van lippenbalsem verslaving?

Lippenbalsem met minerale olie drogen je lippen uit en maken ze eraan verslaafd.

Maar hoe krijg je dan droge schrale lippen van een lippenbalsem verslaving?

De lippen kunnen zich qua vetproductie niet aan lippenbalsem gebruik aanpassen, omdat de lippen amper vet of talg produceren. Maar hoe is het dan mogelijk dat je droge schrale lippen krijgt en je lippen verslaafd raken aan lippenbalsem?

De meeste lippenbalsems bevatten minerale olie en die sluiten de huid af. Onze opperhuid bestaat voornamelijk uit ceramides. Als deze afschilferen, gaat er een signaal naar de onderliggende laag om nieuwe ceramidecellen te produceren. Door de minerale olie wordt er een laag gevormd waardoor dit signaal niet meer wordt afgegeven en dit resulteert in droge schrale lippen.

Dr. Feingold van de Universiteit van California, één van de voornaamste lipidenonderzoekers van de 21ste eeuw, beschrijft dit mechanisme in een artikel dat gepubliceerd werd in in The Journal of Lipid Research. Het is met het huidvocht wegvloeiend/verdampend calcium, dat de noodzaak van verse aanvoer van nieuwe fosfolipiden en ceramides ‘signaleert’ aan de huidcellen.

Wanneer de huid is afgesloten kan het vocht en dus ook de calcium, niet weg en wordt dit hele mechanisme lam gelegd.  Op die manier ontstaat er een tekort aan ceramides en vallen er letterlijk ‘gaten, kloven en putten’ in de huidbarièrre van de lippen en krijg je droge schrale lippen. Door weer lippenbalsem te smeren ‘vul’ je letterlijk die gaten op waardoor de lippen weer gaaf aanvoelen, tot alle minerale olie weer is weggelikt en je weer moet bijsmeren. Op die manier ontstaat er dus een vicieuze cirkel die van kwaad tot erger gaat en dit verschijnsel, waarbij je eigenlijk continue aan het smeren bent,  noemen we lippenbalsemverslaving”. 

Schrale droge lippen van Labello

Slechte invloed van minerale olie op de huid is wetenschappelijk beschreven

Daarnaast is het eigenlijk verbazingwekkend dat hier nog discussie over bestaat. De slechte invloed van minerale olie op de huid en dan voornamelijk op de vorming van ceramides en de huidbarrière is immers wetenschappelijk nauwkeurig beschreven.

Geen droge schrale lippen van lippenbalsem zonder minerale olie en met natuurlijke verzorgende ingrediënten:

Deze lippenbalsems zonder minerale olie verzorgen écht jouw lippen, zonder ze uit te drogen.

  1. Ormedic lipbalm van Image Skincare
    Nooit meer droge schrale lippen met Ormedic Balancing Lipbalm

    Nooit meer droge schrale lippen met Ormedic Balancing Lipbalm

  2. Dr. Baumann lipbalm met SPF 7
  3. SkinIdent lippenbalm

Zo houden de verzorgende Ormedic Lipbalm, SkinIdent Lipbalm en de Dr. Baumann Lipbalm met beschermingsfactor 7, op basis van macadamiaolie, ricinusolie en natuurlijke vit. E, jouw lippen het hele jaar door in conditie. Zowel bij koud weer als in de zon. Bovendien een uitstekende basis voor onder je lipstick, de kleur van de lipstick komt nog veel mooier uit.