Granaatappel goed voor je darmen, skelet en spieren

Heb jij weleens granaatappel gegeten? Ik had er jaren geleden nog nooit van gehoord. Ze zijn helaas niet altijd te koop, maar als ze er zijn dan eet ik het regelmatig. Ze zijn super lekker. De pitjes van de granaatappel kun je eten en zijn lekker door een salade. Bovendien kun je ze een paar dagen in de koelkast bewaren.

Granaatappel rijk aan vitamine en mineralen

Ze bevatten vitamine C, kalium, zink, magnesium, koper, vitamine K en bijna alle B-vitamines.

Ellagitannines, een stof in granaatappel, zorgt voor een onstekingsremmende werking in de darmen

De pitjes bevatten polyfenolen en deze zorgen voor een ontstekingsremmende werking.
Granaatappel bevat ellagitannines, aardbeien, frambozen, bessen en walnoten bevatten deze stof ook. Ellagitannines vormen de belangrijkste groep polyfenolen. Wanneer de ellagitannines in de darmen worden verteerd, worden ze omgezet in het metaboliet Urolithine A (1). Natuurlijke Urolithine A wordt dus gemaakt door micro-organismen in de darmen en heeft een anti-inflammatoire werking. Zo zie je maar dat voldoende biologische groenten, inclusief rood fruit, belangrijke voedingsmiddelen zijn. Wees je dus bewust dat de natuur ons deze bijzondere voedingsmiddelen aanbiedt.

Stoffen in de granaatappel vertragen het verouderingsproces

Skeletspieren beginnen rond ons vijftigste levensjaar kracht en massa te verliezen. Uit onderzoek is gebleken dat het metaboliet Urolithine A uit granaatappel dit verouderingsproces kan vertragen door het functioneren van de mitochondriën te verbeteren. Wanneer we jong zijn worden onze cellen nog netjes gerecycled en opgeruimd, maar wanneer we ouder worden verliest ons lichaam dit vermogen. Met als gevolg verlies van skelet- en spiermassa (3).

Verwerk ze regelmatig in je salade nu je weet dat ze zo gezond en ook nog eens heel lekker zijn ;-).

Recepten vind je hier:

Granaatappel rucola salade

Bianca Buijs

Heb je mijn hulp nodig? Maak dan een afspraak.
Vul het contactformulier in of bel: 06-18947255

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Bronnen:

    1. Muku, G.E., Murray, I.A., Espín, J.C., Perdew, G.H. (2018). Urolithin A Is a Dietary Microbiota-Derived Human Aryl Hydrocarbon Receptor Antagonist. Metabolites.8 (4). pii: E86. doi: 10.3390/metabo8040086.
    2. Andreux, Pénélope A., William Blanco-Bose, Dongryeol Ryu, Frédéric Burdet, Mark Ibberson, Patrick Aebischer, Johan Auwerx, Anurag Singh, en Chris Rinsch. ‘The Mitophagy Activator Urolithin A Is Safe and Induces a Molecular Signature of Improved Mitochondrial and Cellular Health in Humans’. Nature Metabolism 1, nr. 6 (juni 2019): 595–603. https://doi.org/10.1038/s42255-019-0073-4.