Het ontstaan van acne

Bij elke vorm van acne is er sprake van een verstoord afschilferingsproces van de epidermale laag in combinatie met een verhoogde talgproductie. Deze combinatie van een verstoorde afschilfering en een verhoogde talgproductie kan leiden tot verstopping van de poriën, waardoor er acne, puistjes, comedonen (mee-eters) en ontstekingen en uiteindelijk littekens kunnen ontstaan.

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn open mee-eters (zwarte comedonen of black heads) en de gesloten meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen of white heads). De witte gesloten comedonen zijn talgpropjes in de huid die niet in verbinding staan met de afvoergang oftewel een porie. Wanneer je deze niet verwijdert, worden het een soort “bommetjes”. Ze kunnen dan gaan ontsteken en zo ontstaat er een puist (pustel).

Wanneer je je puistjes zorgvuldig bij de Praktijk voor huidverbetering laat verwijderen dan houd je de huid schoner en rustiger en voorkom je de kans dat de white heads kunnen gaan ontsteken.

 

Probeer de puistjes niet zelf uit te drukken!!

Door verkeerde druk op de talgklier, beschadig je de talgklierfollikel en kunnen de vrije vetzuren in de omgevende huid terecht komen. Wat weer de oorzaak kan zijn van een ontsteking. Bovendien veroorzaak je littekens bij het verkeerd uitdrukken van de puistjes. Probeer er dus van af te blijven!!!