Contactallergie kan ontstaan door het gebruik van verkeerde cosmetica. In cosmetica zijn ingrediënten (o.a. parfum, kleurstoffen, chemische conserveringsmiddelen, minerale olie) verwerkt die de huidbarrière beschadigen en de huid irriteren.

Bij een contactallergie zijn verschillende gradaties. Het product kan acuut een reactie geven of pas na weken, maanden of zelfs jaren. Uw huid maakt ontstekingscellen aan. U hoeft hier niks van te merken, maar hoe vaker de irriterende ingrediënten worden aangebracht, des te sneller maakt de huid ontstekingscellen aan en na verloop van tijd wordt de allergische reactie zichtbaar. Deze periode heet de sensibiliseringstijd.

De symptomen bij een contactallergie: opzwellen van de huid, jeuk, pijn, branderig en/of stekend gevoel, rood worden van de huid, blaarvorming.

Een contactallergie behoudt u de REST VAN UW LEVEN! En zorgt voor huidveroudering.

Het is dus zeer belangrijk voor uw huid, dat u cosmeticaproducten zonder parfum en andere irriterende stoffen gebruikt. Blijft u dit toch gebruiken, dan is het heel goed mogelijk dat u in de loop van de tijd ook voor andere ingrediënten in cosmetica allergisch wordt. Het werkt net als bij een ketting, eenmaal 1 zwakke schakel en de ketting valt uit elkaar.

Top 10 allergenen in cosmetica:

  1. Parfumgrondstoffen
  2. Minerale oliën en wassen
  3. Conserveringsmiddelen, o.a. formaldehyde, parabenen
  4. Paraphenyleendiamine, dit zit o.a. in haarverf
  5. Lanolin = wolvet
  6. Touleensulfaat formalhyde hars, zit o.a. in nagellak en nagelverstevigers
  7. Cocamidolpropyl betaine, schuimmaker in shampoos en badproducten
  8. UV-filters
  9. Propolis
  10. Andere sterk allergiserende stoffen: propolis, Eucerit, Cetylstrearyl Alcohol