Acne van binnenuit behandelen met voeding

Acne van binnenuit behandelen met ontstekingsremmende voeding

JAZEKER! Acne kun je bij de oorzaak aanpakken met gezonde ontstekingsremmende voeding!

Je voedt je lichaamscellen met wat je eet, dus logisch dat voeding invloed heeft op je huid en acne kan verergeren, soms zelfs veroorzaken. Je lichaam heeft de juiste brandstof nodig om optimaal te functioneren. Geef je je lichaam niet waar het om vraagt, dan krijg je vroeg of laat de rekening gepresenteerd.

De juiste voeding is dus een stap in de goede richting, maar met alleen de juiste voeding ben je er nog niet!

Zo simpel is het helaas niet.

De volgende punten zijn heel belangrijk wanneer je last hebt van acne:

1. Probeer het bij 3 eetmomenten per dag te houden (tenzij dwingende redenen om het niet te doen). Na elke maaltijd treedt er een zogenaamde ‘postprandiale ontstekingsreactie‘ op: alles wat we eten is lichaamsvreemd en wordt in ons lichaam omgezet in lichaamseigen waarbij een immunologische reactie optreedt. Minder vaak eten heeft dus een voordeel, ook wat betreft de aanmaak van vrije radicalen.

Heb je de hele dag door trek? Kan duiden op INSULINERESISTENTIE, dit heeft invloed op je acne. 

2. Eerst bewegen dan pas eten! Ook bewegen VOOR de maaltijd verlaagt deze ontstekingsreactie. Dagelijks bewegen is hoe dan ook belangrijk voor een gezonde afweer en het verbeteren van je huid.

3. Eet minder ‘verkeerde koolhydraten’ & geen suikers!
Verkeerde koolhydraten zijn brood, crackers, koek, chips etc. Eet 500 gram groenten per dag, dan eet je de juiste koolhydraten!

4. Verminder stress

5. Wordt weer insuline gevoelig

INSULINERESISTENTIE maakt dik en moe! Maar wist je dat…..
Veel mensen zijn insulineresistent zonder dat ze het weten. En wat veel mensen niet weten is dat insulineresistentie ook kan leiden tot allerlei andere klachten o.a.: acne, menstruatieklachten, PCOS en mannelijke lichaamsbeharing bij vrouwen.

Wil je meer info over bovenstaande 4 punten, dat lees je in dit BLOG over INSULINERESISTENTIE

Gezonde voeding belangrijk bij huidproblemen?

Het is de brandstof voor de opbouw van jouw lichaamscellen, dus de basis voor een mooie huid vrij van acne, pukkels en puisten.

Jouw lichaam maakt de keuze waar de voeding het hardste nodig is. Huid, haren en nagels ontvangen de minste voeding wanneer er ergens in het lichaam een probleem aan de gang is.

Waarom staat jouw huid onderaan de ladder bij de verdeling van de voedingsstoffen in jouw lichaam?

Acne van binnenuit behandelen met voeding

Jouw huid staat onderaan de ladder!

Je huid is GEEN overlevingsorgaan. Overleven van je lichaam gaat voor reparatie, d.w.z. dat eerst al je essentiële organen van de juiste voedingstoffen worden voorzien en als er dan nog iets overblijft is jouw huid pas aan de beurt!

Eet en leef je ongezond (lees: eet je dagelijks te weinig groenten en fruit (dagelijks minimaal 500 gram groenten per dag en 2 stuks fruit)? Eet je wel veel suikers en verkeerde vetten & verkeerde koolhydraten? Met verkeerde koolhydraten bedoel ik de koolhydraten met een hoge glycemische index, zoals brood, pasta, koek, crackers, rijst etc. …….dan krijgt je huid te weinig of helemaal geen goede voedingsstoffen. Bovendien werkt dit ontstekingsbevorderend, dit zie je terug in meer onrust in je acne.

Zo kan een voedingspatroon dat niet de juiste en onvoldoende bouwstoffen voor je lichaam bevat zich uiten in huidproblemen, ontstekingen, acne, pukkels, puistjes, eczeem, psoriasis, rosacea.

Tevens zitten er in bepaalde voeding triggers die ook je huid kunnen verslechteren.

 

Hoe lang duurt het voordat je acne kan verbeteren?

Al onze lichaamscellen vernieuwen zich iedere acht maanden. Per uur schijnen er rond de één miljard cellen te worden vervangen in je lichaam. Het tempo waarin is afhankelijk van de specifieke cel.

Jouw DNA vernieuwt zich om de 2 maanden

 • Je huid wordt maandelijks geheel vernieuwd (vooral ‘s nachts)
 • Je lever vernieuwt zich elke 6 weken
 • De maagwand wordt vernieuwd in 5 dagen
 • Je hersenen worden in 1 jaar vernieuwd
 • Je bloed wordt in 4 maanden vernieuwd
 • Je spiercellen worden eens per zes maanden vernieuwd
 • Je botten elke 5 tot 10 jaar afhankelijk van je leeftijd
 • Een cel in je oog is elke 2de dag vernieuwd

Je lever helpt je lichaam met het afvoeren van de afvalstoffen. Eet je veel verkeerde voedingsstoffen, dus veel “afval” voor je lichaam. Dan heeft je lever het erg druk om dit allemaal te verwerken.

Juiste verzorging voor de binnen en buitenkant = de oplossing voor je acne!

Geef je naast de juiste gezichtsverzorging, je lichaam de voeding die het verdient en nodig heeft, dan zul je na 3 tot 6 maanden een verbetering in jouw (acne) huid gaan zien. Bij tekorten kan een aanvulling met supplementen gewenst zijn. Ga niet zomaar iets gebruiken laat je goed adviseren.

Acne door verkeerde eetgewoonten 

Verkeerde voeding (lees: ontstekingsbevorderende voeding)  kan een trigger zijn om jouw acne te verergeren. Je denkt dat je gezond eet, maar er zijn misschien toch voedingsmiddelen die je kunt weglaten of vervangen door andere “betere gezonde producten”.

Gelukkig kun je ontzettend veel doen om je huid weer stralend en gezond te krijgen. De huid is een spiegel van onze gezondheid. Als de ontgiftingsorganen zoals de lever, de darmen en de nieren het te zwaar krijgen, dan kan het lichaam ervoor kiezen om de gifstoffen via de huid te lozen, wat zichtbaar wordt in de vorm van acne, roodheid, pukkels, clownseczeem, psoriasis en eczeem.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our PRIVACYVERKLARING.
Ik Accepteer

Maar mijn vriendin eet het ook en heeft geen pukkels?!

Het is erg frustrerend als je vriendin of zus wel alles kan eten en drinken en geen last van puistjes krijgt, maar iedereen is uniek en bij iedereen werkt de stofwisseling anders.

Acne door melkproducten

De hormonen in melk stimuleren je talgproductie. Daarnaast breekt het vet in zuivel bij sommige mensen niet voldoende af, vaak mede door een minder goede darmwerking. Dit uit zich in overmatige talgproductie op gezicht, rug, armen en zelfs op de billen. En zo er nog veel meer processen in het lichaam waar de ene persoon net even anders reageert dan jij, met alle gevolgen van dien.

Luister dus goed naar je lichaam wat het jou te vertellen heeft!

Acne kan erger worden door verschillende soorten voedingsmiddelen.

Wil jij weten welke voedingsmiddelen bij jou acne kunnen veroorzaken?

Voeding speelt een grote rol bij acne. Heel belangrijk om dit goed aan te pakken.

Ik kan je hier goed bij helpen. Benieuwd naar mijn werkwijze? Klik hier voor uitgebreide info.

Bianca Buijs
Acnespecialist
Orthomoleculair therapeut

Bianca Buijs

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and Terms of Service apply.