Vul je maag met (orthomoleculaire) voeding in plaats van vulling.

Deze voeding zit boordevol gezonde bouwstoffen voor je lichaam en je huid!

Op deze manier kun je voeding inzetten als jouw medicijn. Een gezonde salade (zie recept onderin dit BLOG) voorziet jouw lichaam uiteraard veel beter van de juiste bouwstoffen, dan 2 bruine boterhammen belegd met margarine en bijvoorbeeld smeerkaas en jam. Een belegde boterham is vulling voor je maag, het bevat voornamelijk koolhydraten en helaas weinig bouwstoffen.

Koolhydraten zijn vezels, suikers en zetmeel, ze zitten bijna overal in. Je lichaam verandert koolhydraten in bloedsuiker. Je hebt ze nodig voor energie, maar het is wel belangrijk een juiste keuze te maken welke koolhydraten en welke soort koolhydraten je dagelijks eet. Koolhydraten uit groenten is een veel betere keuze dan koolhydraten voornamelijk uit brood, crackers, cruesli, pasta etc. Tevens voed je je goede darmbacteriën met het eten van groenten en je darmen worden niet happy van dagelijks granen en gluten. Waarom granen en gluten niet goed voor onze darmen zijn, vertel ik je in een volgend BLOG.

Huidige voedingspatroon bevat veel te veel koolhydraten

De westerse voeding bestaat tegenwoordig uit zo’n 60% koolhydraten van de dagelijkse inname aan voeding. Dit is echter veel te hoog, je lichaam wil ongeveer 35% aan koolhydraten per dag en dan wel de juiste. Naast de koolhydraten heeft je lichaam dagelijks nog 33% eiwitten en 33% gezonde vetten nodig.

Snelle koolhydraten hebben een hoge glycemische waarde

Het zijn de grootste veroorzakers van allerlei gezondheids- en gewichtsproblemen, zoals diabetes type 2 en overgewicht.
Deze snelle koolhydraten zijn een uitstekende voedingsbron voor jouw slechte darmbacteriën, maar jouw goede darmbacteriën worden hier niet heel blij van.
Resultaat: slechte darmbacteriën gaan overheersen, gevolg een slechte darmflora. Jouw darmen zijn de basis van je immuunsysteem, logisch dat dit slechter wordt als de balans niet goed is. Zorg goed voor jouw darmen, dan zorgen jouw darmen goed voor jou.

Snelle koolhydraten zitten in:

 • Suiker
 • Snoep, koek en andere zoete snacks
 • Frisdrank, vruchtensap en diksap
 • Witbrood, pasta en witte rijst
  Volkoren brood en volkoren producten hebben ook nog een relatief hoge glycemische index. Minder dan de witte meelproducten maar je kan deze producten veel beter vervangen door extra groenten en andere vezels.
  Goede vezels: appelvezel, psylliumvezel, boekweit, gluten vrije haver en uiteraard groenten, fruit & noten!
 • Ontbijtgranen
 • Kant-en-klare sauzen en mixen

Langzame koolhydraten ofwel de goede koolhydraten zitten in:

 • Groenten: Alle groenten. Het beste is het om elke dag verschillende kleuren groeten te eten en liefst 500 gram.
 • Volwaardig fruit: Appels, kiwi, bananen, aardbeien, etc.
 • Peulvruchten: Linzen, kidneybonen, erwten, etc.
 • Noten: Amandelen, pecannoten, paranoten, walnoten, hazelnoten, macadamianoten etc.
 • Zaden: Chiazaad, pompoenzaad, sesamzaad etc.
 • Volkorengranen: Kies granen die echt volkoren zijn, zoals pure haver liefst gluten vrij, boekweit, quinoa, zilvervliesrijst.
 • Knolgewassen: Bataat (dit is de zoete aardappel), bieten, pastinaak, knolselderij, knolvenkel, koolraab etc.Aardappelen (behoort tot de nachtschade groenten) deze liefst niet of zo min mogelijk eten.
Orthomoleculaire voeding voor een gezonde huid van binnenuit

2% van je alvleesklier is verantwoordelijk voor afgifte Insuline. 98% zorgt voor afgifte van spijsverteringsenzymen.

Zorg voor rust op je alvleesklier

Deze gezonde salade geeft rust op de alvleesklier. Het is voeding met een lage glycemische waarde, dit houdt in dat jouw alvleesklier heel weinig insuline in de bloedbaan hoeft af te geven. Deze salade bevat namelijk weinig koolhydraten die jouw bloedsuiker laten stijgen.

Zo houd de alvleesklier meer energie over voor de 2 andere belangrijke taken:

1. Afgifte natriumbicarbonaat voor ontzuren (het komt vanuit de maag met maagzuur) van de voedingsbrij in 12-vingerige darm (dit is het begin van de dunne darm. Je voeding komt vanuit de maag hier terecht.
2. Afgifte van spijsverteringsenzymen aan de 12-vingerige darm, dit is voor de verdere vertering van je voeding.

De 2 bruine boterhammen met jam en smeerkaas zetten de alvleesklier meer aan het werk. Het is voeding met een hoge glycemische waarde, dit houdt in dat de alvleesklier meer insuline moet afgeven in de bloedbaan om de glucose te kunnen opnemen in de lichaamscellen.

Per ingrediënt geef ik aan welke belangrijke bouwstoffen het onder andere bevat.

Orthomoleculaire voeding voor een gezonde huid van binnenuit

Ingrediënten van een gezonde salade, klik hier voor meer recepten.
Een ontbijt salade is een super goed begin van je dag. Ik eet minimaal 4x per week groenten als ontbijt.

 • Eiwitten: zacht gekookt ei, kip, hüttenkäse, noten. Dagelijks heb je 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig.
 • Vezels: komkommer, courgette, wortel, venkel, selderij, appelvezel, noten, pitten, zaden, appel. Appelvezel, dit zijn de bruine vezeltjes die je ziet tussen de appel en selderij
 • Kaneel: bevat zeer veel mineralen zoals mangaan, ijzer en calcium en veel vitamine C en K. Bestrijdt schimmels waaronder candida, stabiliseert je bloedsuikerspiegel en het verbetert je concentratie.
 • Vitaminen: A, B, C, D, E en K.
 • Mineralen;
  Magnesium: pompoenpitten, avocado. Cashewnoten, amandelen, paranoten bevatten veel magnesium. 30 gram cashewnoten bevat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid . De meeste zaden bevatten veel magnesium, 30 gram pompoenpitten bevatten ongeveer 37% van de ADH.
  Selenium: paranoten
  Zink: hennepzaad, sesamzaad, cashewnoten, pompoenpitten.
 • De dressing kun je maken van;
  Bragg appelcider azijn is gemaakt van gezonde biologisch geteelde appels. Het geeft je salade een heerlijke frisse smaak  ondersteunt je spijsvertering.
  Hazelnootolie, dit is een gezond vet en geeft je salade een heerlijke notige smaak. Het bevat foliumzuur (= Vitamine B11) en is een rijke bron van vitamine E, koper en mangaan.
  Snufje Himalayazout: Himalayazout bevat meer dan 80 verschillende mineralen.

Eet dagelijks minimaal 500 gram groenten voor goede darmwerking.

Door dagelijks dit soort gerechten te eten zorg je voor goed werkende darmen. Mocht jij een prikkelbare darm hebben verwarm dan de groente, dan help je je lichaam een handje. Rauwe groenten en koude gerechten kunnen dan nog te pittig zijn voor je spijsvertering.

Heb jij regelmatig een wisselend ontlastingspatroon?

Wisselend ontlastingspatroon bedoel ik mee dat deze type van ontlasting regelmatig afwisselen bij je: obstipatie, diarree, brijige ontlasting, keutels?

Beste drol die je dagelijks kan produceren is type 4. Mooie sigaar waarbij je weinig hoeft te vegen ;-).

Orthomoleculaire voeding voor een gezonde huid van binnenuit

Bristol stoelgangschaal

Heb je naast darmklachten ook last van huidproblemen? Wil jij tips voor verbetering?

Klik hier om mijn BLOG te lezen: Lekkende darmen en obstipatie oorzaak van acne en andere huidproblemen

TIP: Schrijf je hiernaast in voor mijn NIEUWSBRIEF: ‘Gezonde huid van binnenuit’. Dan ontvang je iedere zaterdag interessante info voor je huid en je gezondheid. Ik deel hier ook regelmatig makkelijk te maken recepten, die je lichaam en huid in een goede balans houden.

Last van acne?

Meld je dan aan voor mijn NIEUWSBRIEF: ‘Pak je acne bij de oorzaak aan’. In 14 weken ga ik je helpen om je acne van binnenuit te verbeteren. Ik heb al vele klanten met acne met deze aanpak kunnen helpen. Lees hier de reviews. 

Heb je vragen?

Laat het me weten. Je kunt mij een mailtje sturen: info@bb-huidverbetering.nl

Of je kunt je vraag stellen via het onderstaande online formulier.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and Terms of Service apply.