Er zijn verschillende oorzaken die de darmen verhoogd doorlaatbaar kunnen maken. In dit BLOG bespreek ik hoe stress en gluten ervoor kunnen zorgen dat de darmbarrière verhoogd doorlaatbaar wordt.

Stress, chronische stress, burn-out zorgen voor een lekkende darm

Stress maakt onze darmbarrière verhoogd doorlaatbaar, dit is een natuurlijke werking van ons lichaam. Bij stress zeg je eigenlijk tegen je lichaam dat er GEVAAR is. Je lichaam krijgt nu de opdracht van de hersenen om heel snel glucose overal vandaan te halen. Dit wordt o.a. uit je darmen weggehaald, daarom word je darmbarrière tijdelijk verhoogd doorlaatbaar. Er kan nu veel glucose in de bloedbaan worden afgegeven. Geen probleem als dit voor een paar uur, een dag of wellicht paar dagen is, maar het wordt wel een probleem als deze stress langere tijd aanhoudt!

Verkeerde voeding is ook stress voor jouw lichaam

Denk bij stress ook aan verkeerde voeding. Wanneer jij dagelijks dingen eet waar je lichaam heel veel last van ondervindt dan geeft dit in je lichaam uiteraard de nodige stress. Wanneer je dagelijks bijvoorbeeld brood, pasta, ontbijtgranen, beschuit etc. eet geeft dit chronische stress aan je darmen.

Gluten zijn een belangrijke boosdoener. Gluten (eiwit van alle granen) bevatten namelijk het anti-nutriënt Gliadine, dit zorgt voor een verhoogde doorlaatbaarheid van jouw darmbarrière! Nutriënten zijn essentiële voedingsstoffen en dus goed voor ons, anti-nutriënten zijn niet goed voor ons.

Hoe kan Gliadine deze invloed op jouw darmen hebben?

Gliadine activeert zonuline, zonuline is een eiwit die de tight junctions in de dunne darm reguleert. Vergelijk de tight junctions maar met schuifdeuren (zie afbeelding). Wanneer zonuline in de darmen wordt vrijgegeven gaan de tight junctions een beetje open, zo kunnen nutriënten en andere goede voedingstoffen de darmwand passeren. Dit is dus een normale werking van ons lichaam. Bij het eten van bijvoorbeeld een broodje kaas (brood bevat gluten en hier zit dus het anti-nutriënt gliadine in) komen de gluten bij je tight junctions. Voordat ze door de schuifdeur mogen bekijkt de tight junctions of het een stof is die door de darmwand mag. Even simpel uitgelegd; Tight junctions vraagt om het paspoort  van de gluten. Wanneer de gluten het paspoort laten zien, zien de tight junctions dat er anti-nutriënten in paspoort staat. De tight junctions weigeren nu de schuifdeuren te openen, gluten mogen niet door de darmwand. Het zijn anti-nutriënten en geen nutriënten en die mogen niet naar binnen! Maar gluten hebben de gemene eigenschap dat ze ervoor zorgen dat zonuline toch de tight junctions opent zodat ze de darmwand kunnen passeren!

Des te meer gluten we eten, des te meer tight junctions er open staan. Zo krijg je dus last van een verhoogd doorlaatbare darm ofwel de lekkende darm.

Verhoogd doorlaatbare darmbarrière en obstipatie oorzaak van acne en andere huidproblemen

Wanneer je last hebt van een leaky gut zijn de ruimten tussen de tight junctions te groot. Hierdoor kunnen er grotere eiwit moleculen in de bloedbaan komen, zowel gluten als andere eiwitten. Het immuunsysteem krijgt een signaal en wordt actief. Tevens lekken er ook nog andere stoffen uit je darminhoud in de bloedbaan. Voordat je bloed het gehele lichaam doorgaat, gaat het eerst via de poortader naar je lever. Je lever is vaak niet in staat om alles te filteren en raakt overbelast.

Bij een ontlastingsonderzoek kan de zonuline worden gemeten. Een toename van zonuline in je ontlasting geeft aan dat je dunne darmbarrière verhoogd doorlaatbaar is geworden.

Verhoogd doorlaatbare darmbarrière en obstipatie oorzaak van acne en andere huidproblemen

Verhoogd doorlaatbare darmbarrière en obstipatie oorzaak van acne en andere huidproblemen

Gevolg van langere tijd verhoogd doorlaatbare darmbarrière: LGI – Low Grade Inflammation

  1. Steeds grotere kans dat pathogenen je lichaam binnenkomen.
  2. Steeds meer activatie van je aangeboren immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem heb je bij je geboorte al en bestaat uit de fysieke barrière en de algemene afweer.
  3. Steeds meer energie naar je immuunsysteem in plaats van andere belangrijke systemen. Je immuunsysteem heeft namelijk altijd voorrang op de andere systemen in je lichaam!

Wanneer jij weken achter elkaar stress ervaart, dan zorgt dit voor problemen in je lichaam. Je hebt dan een te lange tijd last van een verhoogd doorlaatbare darmbarrière, de wel bekende Leaky gut of lekkende darm. Lekkende darm is eigenlijk niet de juiste omschrijving, maar wordt veelal wel gebruikt. In werkelijkheid is je darmbarrière verhoogd doorlaatbaar geworden en is dus niet lek. Je lichaam wordt dan continu geprikkeld met stoffen in de bloedbaan die er niet horen, dit zorgt voor een LGI = Low Grade Inflammation, dus een laag gradige ontstekingsreactie in je lichaam. Jouw immuunsysteem signaleert dit en blijft de gehele dag actief. Je bent nu niet ziek en je ligt ook niet de hele dag in je bed, maar het kan er wel voor zorgen dat je erg moe voelt. Dit komt omdat het immuunsysteem veel energie kost en jou energie dus weg neemt. Het immuunsysteem hoort niet de hele dag werkzaam te zijn, maar met een Low Grade Inflammation is dit dus wel het geval!

Heb jij hulp nodig bij het herstellen van jouw darmen?

Dan help ik je graag jouw darmen weer gezond te krijgen. Maak een afspraak bij mij voor een orthomoleculair consult (klik hier voor meer info over een orthomoleculair consult). Wanneer je darmen weer zijn hersteld, dan ga je dit merken aan je huid, je lichaam en aan je energielevel.

Gezondheid start in je darmen. Zorg goed voor jouw darmen dan zorgen je darmen goed voor jou!

Bianca Buijs, Praktijk voor huidverbetering

Heb je vragen?

Laat het me weten. Je kunt mij een mailtje sturen: info@bb-huidverbetering.nl

Of je kunt je vraag stellen via het onderstaande online formulier.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.