Warm groenten ontbijt Ayurveda Vata

In de Ayurveda stemmen ze de voeding af op het constitutie type van de persoon. De verschillende constitutie type ofwel dosha’s zijn: Vata, Pitta en Kapha.

Een overwegend Vata type moet niet teveel rauwe groenten eten, dit kan voor disbalans in het lichaam zorgen. Dit warme groenten ontbijtje is heerlijk als je vaak last hebt van opgeblazen buik en je eten te zwaar op je maag valt. Wanneer je niet gewend bent om groenten als ontbijt te eten denk je wellicht dat je dit niet lekker vindt. Ik raad het je echt aan om eens te proberen. Ik vind het in ieder geval heerlijk!

Ingrediënten naar behoefte te nemen. Je kan ook iets meer maken, zodat je het morgenochtend of in de middag nog een keer kan eten.

 1. Pompoen
 2. Venkel
 3. Wortel
 4. Kokosrasp
 5. Noten, pitten en zaden naar eigen keuze.
 6. 1 tl Anijszaad
 7. 1 tl fenegriek
 8. 200ml ongezoete amandelmelk
 9. 1 el Kokosmeel Aman Prana
 10. 1 dessert lepel Psylliumvezel of Amandelmeel goud van Aman Prana

Psylliumvezel maakt je groenten pap wat slijmerig, hou je hier niet van kies dan voor Amandelmeel goud of neem wat extra Kokosmeel van Aman Prana. Deze 2 meelsoorten zijn mooie eiwitbronnen, de Amandelmeel goud bevat maar liefst 50 gram eiwit per 100 gram. Tevens bevat het 5 maal minder amandelvet in vergelijking met doorsnee amandelmeel, waardoor het 5 maal minder Omega-6 bevat. Dit geeft een beter bak resultaat. Het is dus een ideaal bakmiddel. Heerlijk recept voor het maken van brood met deze amandelmeel, klik hier.

Zo maak je het klaar:

Zet een pannetje op het vuur en doe hier de amandelmelk in. Snij de pompoen en gebruik ongeveer 1/6 van de pompoen en snij dit in blokjes. Bewaar de rest in de koelkast of maak er meteen een heerlijke pompoensoep van.
Snij de wortel en venkel in stukjes.  En voeg de groenten, fenegriek, anijszaad bij de amandelmelk en doe de deksel op de pan.  Laat het in ongeveer 5 a 10 minuten gaar worden. Doe de ongebrande noten, pitten en zaden in een koekenpan en bak ze even op. Ik heb pompoen- en zonnebloempitten, amandelen, hazelnoten en hennepzaad gebruikt. Schud af en toe met het pannetje de noten en pitten om, zodra de pompoenpitten gaat ploppen kun je het vuur uit doen. Voeg als de groenten gaar is de kokosmeel en psylliumvezel of amandelmeel toe en zorg dat er een lekker papje ontstaat. Mocht de amandelmelk verdampt zijn voeg je wat extra amandelmelk toe. Doe het in een kom, voeg de noten, pitten en zaden toe en doe er nog wat kokosrasp overheen. Enjoy!

Geniet van je heerlijke gezonde maaltijd!

Bianca Buijs

Heb je mijn hulp nodig? Maak dan een afspraak.
Vul het contactformulier in of bel: 06-18947255

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and Terms of Service apply.