Winters appel peer kaneel ontbijtje

Triggervrij winters ontbijt van appel, peer, venkel, pastinaak, selderij, hazelnootolie, walnoten, hazelnoten, sesam- en hennepzaad.

In de koudere maanden geef ik de voorkeur aan warme ontbijtjes en soepen i.p.v. salades. Je lichaam vindt dit vaak ook prettiger (hangt van je spijsvertering af). Wanneer je na het eten van een ‘koude maaltijd’ (rauwe groenten, salade) de volgende symptomen krijgt, zou ik zeker voor de ‘verwarmende maaltijden’ kiezen.

Symptomen na het eten van een salade, rauwe groenten:

  • koud
  • zwaar gevoel op de maag
  • opgezette buik
  • vermoeidheid

Je lichaam moet veel meer moeite doen om rauwe groenten te verteren, dit kost uiteraard ook meer energie. Wanneer je ook nog last van stress hebt, dan staat je spijsverteringsvuur sowieso al op een ‘waakvlammetje’. Kies dan voor makkelijk verteerbare maaltijden en verwarm, kook, blancheer je groenten en fruit.

Ingrediënten, alles biologisch:

  • peer
  • appel
  • 2 tl ceylon kaneelpoeder
  • 1/2 venkel
  • 1 pastinaak
  • 1 selderij stengel
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/2 tl fenegriekzaad
  • kokoschips
  • hazelnoten
  • walnoten
  • sesamzaad
  • hennepzaad
  • 2 el hazelnootolie
  • 1 tl kuzu (dit is het bindmiddel) oplossen in beetje koud water
  • 1/2 tl ketisch zeezout

Zo maak je het klaar:

Schil en snij de pastinaak in blokjes, snij de venkel en selderij. Blancheer, verwarm de groenten, fenegriek- en venkelzaad, kokoschips, zout in laagje water in de pan. Laat het zachtjes koken, sudderen tot de groenten zacht is. Rasp de appel (niet schillen wel goed wassen, bij niet biologische appels altijd schillen!) en voeg de kaneel toe en roer dit door de geraspte appel. Voeg de appel bij de groenten en voeg de opgeloste kuzu erbij. Roer het geheel goed door elkaar zodat er een mooi papje ontstaat en het overgebleven water geheel wordt gebonden door de kuzu.

Snij de peer in stukken (goed wassen, niet schillen alleen schillen als de peer niet biologisch is) en leg deze op je bord. Leg de warme groenten met appel in het midden en garneer met de noten, zaden en olie. On top strooi je er nog wat kaneel over.

Gezonde culinaire groet,
Bianca

Bianca Buijs

Heb je mijn hulp nodig? Maak dan een afspraak.
Vul het contactformulier in of bel: 06-18947255

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and Terms of Service apply.