De meeste crèmes, ook de duurdere merken, zijn vaak crèmes met als hoofdbestanddeel minerale olie.

Andere benaming voor een minerale olie:

 • Mineral Oil
 • Petrolatum
 • Vaseline
 • Paraffinum-Liquidum
 • Paraffinum-Subliquidum
 • Cera Microcristallina
 • Microcrystalline Wax
 • Ozokerit
 • Ceresin

Minerale olie is een goedkoop vulmiddel dat op grote schaal in cosmetica wordt verwerkt

Minerale olie is een goedkoop vulmiddel en veroorzaakt weinig allergische reactie’s. Het is inert voor de fabrikant om te verwerken. Inert betekent dat het geen reactie aangaat met andere chemische stoffen, lees ingrediënten. Lekker makkelijk voor de chemicus toch?! Hoeft niet moeilijk te gaan zitten doen (nadenken en zo), voegt leuk kleurtje, geurtje toe, mooi potje erom en klaar is de crème! Smeert nog lekker ook, want die verraderlijke eigenschap heeft paraffine ook nog een keer! Het voelt heerlijk aan, wat een geluk maar weer voor de cosmetica industrie! Minerale olie heeft totaal geen meerwaarde voor de huid en er zijn veel betere alternatieven beschikbaar.

Een kleine greep uit het assortiment van producten met minerale olie:

Minerale olie is goedkoop en veroorzaakt meestal geen allergische reacties. Daarom wordt dit ingrediënt op grote schaal gebruikt. Maar jouw huid zit hier niet op te wachten en wil liever ingrediënten die de huid voeden en geen ingrediënten die de huid belasten.

Minerale olie veroorzaakt een vochtarme huid en acne

Minerale olie smeert de boel dicht, eigenaardig als je weet dat de huid een uitscheidingsorgaan is en met paraffine erover heen kan er niets in, maar ook niets uit. En dat is een groot probleem met o.a. als mogelijk gevolg: verstoppingen en puistjes. De huid moet zijn talg namelijk kwijt, maar wanneer een laagje paraffine de porie-opening blokkeert gaat dit niet zo makkelijk en ben je gevoelig voor acne dan heb je snel wat extra puistjes te pakken! En daar zit niemand op te wachten.

Naast dat minerale olie acne in de hand kan werken, veroorzaakt het ook een vochtarme huid, het droogt jouw huid namelijk uit. Het werkt huidveroudering in de hand en het legt de natuurlijke huidfunctie stil.

De effecten van minerale olie. Nieuwe inzichten uit de medische wereld. Klik hier voor het artikel.

Crème de La Mer een kostbare crème van minerale olie…..

Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord van het dure cosmeticamerk La Mer… € 360,- voor 100ml.

Het hoofdbestanddeel van La Mer, je raadt het al, minerale olie.

Minerale olie in cosmetica goedkoop vulmiddel of goed voor je huid

Crème de la Mer: goede crème of een goed marketing verhaal?

La Mer verdiende wereldfaam aan het volgende verhaal of zullen we het een sprookje noemen?

Er was eens………….
Een astronaut (we zullen het lekker vaag houden), helaas ontploft zijn raket en loopt hij brandwonden op aan zijn handen, armen en gezicht. Geen paniek, deze astronaut heeft ook nog eens een studie in cosmetica gedaan (ja ja). Met deze kennis stelt hij een crème samen die zijn brandwonden en littekens miraculeus geneest. Deze crème en je raadt het al, heet La Mer en bevat alle minerale oliën (lees: goedkope vulstof en slecht ingrediënt in goede cosmetica) die ze maar konden vinden: paraffine, petrolatum, vaseline, lanoline en daaraan toegevoegd nog wat ingrediënten die de boel moeten opleuken: parfum, plantenextracten, zeewier en algen! En dat voor slechts 360 euro???!!!

Minerale olie goed bij brandwonden

Nu denk je natuurlijk: “Maar het had toch een verbeterend effect op zijn brandwonden?”

Ja, klopt, die eigenschappen hebben alle minerale oliën inderdaad, ze sluiten namelijk de huid af en houden daardoor infectie’s tegen. Dit is inmiddels al heel lang bekend! Het afsluitende effect is nou juist een eigenschap die bij brandwonden goed uitkomt.

Ja, het is goed voor brandwonden, maar heb jij die dan?

 • Je hebt waarschijnlijk een normale, droge of vette huid…maar geen brandwonden…
 • Als dat het geval is, heeft jouw huid ook geen afsluiting tegen infectie nodig!
 • Dus ook geen pot vaseline met wat algen en parfum die de naam La Mer heeft gekregen en een astronomisch hoge prijs van € 360,-…….

Het verhaal is een marketing tool om een pot vaseline in de markt te zetten. Een hele dure pot vaseline wel te verstaan! Dit is het algehele probleem van de cosmetica wereld. Er wordt een mooi verhaal verzonnen of een leuk ingrediënt. De fabrikant belooft vervolgens van alles, maar deze beloftes komen helaas niet uit……en wat blijft er dan over?

Inderdaad, een sprookje…..

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Wil je producten die wel doen wat ze beloven en vrij zijn van minerale olie, parabenen en parfum?

  Kom dan eens langs voor een eerlijk en verantwoord huidadvies. Bel mij voor een afspraak: 06-18947255. Liever gebeld worden? Vul dan het contactformulier in.
  Ik hoop je snel te zien :-).

  Bianca Buijs, Praktijk voor huidverbetering