Ja, melkproducten kunnen jouw acne verergeren. Het is goed voor kalfjes, maar niet voor mensen!

ACNE verergert door melkproducten! Hoe kan dat dan? In melk zitten groei hormonen, daarnaast zit er in melk ook pus. Door de abnormale melkproductie zijn de uiers van de koeien te groot en te zwaar, waardoor ze makkelijk ontstoken raken. Erg pijnlijk voor de koe en de kans is groot dat er regelmatig pus mee de melk in gaat.

Nou lekker verhaal…… Jij denkt gezond bezig te zijn door een glaasje melk te drinken! EN wat gooi je met “MELK DE WITTE MOTOR” of beter gezegd “ZUIVEL DE WITTE DUIVEL” naar binnen?!

 • Groei hormonen

 • Pus van de uiers van de koe

Mmmmm heerlijk zo’n glaasje melk :-(!     ACNE verergert door melkproducten

 

ACNE verergert door melkproducten? HOE DAN??

Je kan acne verergeren door melkproducten krijgen door de natuurlijke hormonen die in melk en andere melkproducten zitten. Deze hormonen worden in principe afgebroken in de lever maar als die het niet meer aankan worden ze afgezet in de rest van het lichaam. Met als gevolg dat jij meer pukkels krijgt!

Acne wordt veroorzaakt door verschillende factoren, o.a. een hormonale disbalans. IGF-1 is een belangrijke boosdoener bij het ontstaan van acne. IGF-1 gehalte kan door bepaalde soorten voeding worden verhoogd. IGF-1 zit dus in melk en ook nog eens in hoog gehalte!

In de melk van de koe is het gehalte van IGF-1 namelijk minstens 10x zo hoog als menselijke moedermelk. Het kalf moet immers zeer snel groeien om direct met de kudde mee te gaan. Wanneer je dus veel melk drinkt krijg je ook veel van deze IGF-1 binnen.

Ons eigen IGF-1 bereikt z’n maximum in de late pubertijd. Doordat het IGF-1 van de koe identiek is aan het IGF-1 van mensen krijgen we door het drinken van melk een veel te hoog gehalte.

Acne verergert door melkproducten; omdat IGF-1 de talgproductie stimuleert en zo krijg jij meer last van acne.

IGF-1: Insuline-like Growth Factor ofwel Insulineachtige Groei Factoren type 1

IGF-1 is een natuurlijke substantie die in het menselijke lichaam wordt geproduceerd en tijdens de puberteit de hoogste concentraties in het bloed bereikt. IGF-1 wordt gereguleerd door het HGH (humaan groeihormoon).

ACNE verergert door melkproducten

De gevolgen van een te hoog gehalte IGF-1:

 1. Ze verstoren onze hormoonbalans. Melk bevat zoveel natuurlijke hormonen, dat ons lichaam ze niet kan verwerken.
 2. Ze stimuleren de androgene cellen die mannelijke hormonen aanmaken, daardoor te grote stijging van testosteron. Gevolg is hogere talgproductie.
 3. Naast hogere talgproductie, gaat de huid sneller nieuwe cellen aanmaken. Het resultaat is verstopte poriën dus meer mee-eters en pukkels!
 4. Bij jongens resulteert dit vaak in acne op de rug.
 5. Meisjes kunnen naast acne ook nog last krijgen van ongewenste haargroei.

Wat zit er in je glas melk?

Klik hier om het artikel te lezen.

ACNE verergert door melkproducten

Klik op de foto om naar het artikel toe te gaan.

Heb je dan geen melk nodig voor sterke botten?

Om puistjes te voorkomen kun je dus beter geen melk of melkproducten zoals kaas en yoghurt eten (zuivel). Maak je niet druk om een eventueel gebrek aan calcium: door de grote hoeveelheden eiwitten in melk wordt het calcium nauwelijks opgenomen in je lichaam. Het is zelfs bewezen dat je botten minder sterk worden van melk en dat je beter groene bladgroenten kunt eten om sterke botten te krijgen. Japanners consumeren bijvoorbeeld bijna geen melk en melkproducten, maar hebben geen slechtere botten dan mensen in de Westerse wereld.

Dus denk er nog maar eens goed over na voordat je een glas melk neemt of een lekker toetje na het avondeten ;-)!

Kies voor amandelmelk of kokosmelk of  amandelyoghurt of kokosyoghurt. Neem wel de biologische variant.

 • Ongezoete amandelmelk, merken: Zonnatura, Lima, Isola bio, Vitariz
 • Kokosmelk van Terrasana vind ik de beste. Lekker om te mixen met ongezoete amandelmelk.

Beter ook deze plantaardige melksoorten bij acne vermijden:

 • Graan en psuedo-graan plantaardige melk soorten zoals: rijst-, spelt-, havermelk.
 • Geen sojamelk! Slecht voor de darmen i.v.m. anti-nutriënten en het kan van invloed zijn op de hormonale huishouding.

LET OP: Neem wel de biologische plantaardige granendranken anders zit er vaak CARRAGEEN (E407) in en dat kan je acne ook triggeren!

Verkrijgbaar bij de natuurwinkel of reformhuis.

Wat is CARRAGEEN ofwel E407? 

ACNE verergert door melkproducten

Carrageen of E-407

Carrageen wordt op verpakkingen ook wel weergegeven als E407. Het wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als verdikkingsmiddel en stabilisator. Carrageen wordt gewonnen uit rode algen die in zee leven (Chondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum, E. cottonii) in Europa, Amerika en Azië. Het is een complex mengsel van natuurlijke polysacchariden. Voor meer info; klik hier.

Het mag dan wel een natuurlijk ingrediënt zijn maar het is negatief voor je darmen (lekkende darm), en stimuleert ontstekingen in je lichaam. Dus let op met huidproblemen, zoals ACNE, ACNE ROSACEA, ECZEEM, PSORIASIS!

Praktijk voor huidverbetering is gevestigd in Velserbroek, vlakbij Haarlem, Santpoort, Driehuis, Zandvoort, Overveen, Bloemendaal, Heemskerk, IJmuiden.

Bianca Buijs

Specialist in huidproblemen
Orthomoleculair therapeut